logo F1online.sk

Ricciardo sa chce krotiť s vtipkovaním a „pôsobiť hladne a motivovane“

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 1. 2024

Aké sú rozdiely medzi Danielom Ricciardom na konci sezóny 2022, keď odchádzal z McLarenu, a Danielom Ricciardom v druhej polovici ročníka 2023, keď s veľkou pompou reštartoval svoju kariéru v AlphaTauri? Na prvý pohľad sa zdá, že rozdiel nie je taký veľký, ale Austrálčan hovorí, že v niektorých otázkach pristupuje k svojej kariére inak.

Úsmev od ucha k uchu je na Danielovi Ricciardovi vidieť aj naďalej. Je to jeho ochranná známka, ktorá sa v kariére stala požehnaním a zároveň prekliatím. Naďalej pôsobí uvoľnene, ale jeho prístup sa za posledný rok predsa len trochu zmenil.

„Nechcem niesť na pleciach ťarchu celého sveta, pretože by to stále mala byť zábava. A áno, budem to brať vážne,“ povedal Ricciardo v rozhovore pre Motorsport.com. „Pokúsim sa byť najlepšou verziou seba samého, ale jednoducho nechcem, aby to pohltilo každú časť môjho tela do takej miery, že si nebudem užívať iné aspekty svojho života, pretože tak by to nemalo byť. To nie je spôsob, akým som pristupoval k pretekaniu.“

Daniel bol počas svojej kariéry známy svojimi výstrelkami. Tie však často mali kontraproduktívny efekt. Keď počas trápenia v McLarene pokračoval so širokými úsmevmi a vtipmi, zdalo sa, že ho slabé výsledky netrápia a Formulu 1 neberie dostatočne vážne. Príkladom za všetky bol víkend v Austine, keď sa v padoku objavil ako kovboj na chrbte koňa. Prečo to neurobil aj v tomto roku?

„Pozrite sa na moju ruku,“ povedal Ricciardo a ukázal svoje zranenie, pre ktoré v tejto sezóne vynechal päť veľkých cien. „Nechcem priveľa vtipov a výstrelkov. Chcem, aby ma vnímali ako niekoho, kto je hladný a motivovaný, nie ako niekto do počtu spokojný s tým, že je vôbec tu.“

Austrálčan počas kariéry rozbehol množstvo aktivít mimo F1. Jazdci sú za to často kritizovaní, keďže sa požaduje stopercentná oddanosť motoršportu. Ricciardo ich po návrate taktiež do nemalej miery utlmil, ale jedným dychom dodáva, že mu počas núteného voľna pomohli prekonať „strach z úplného konca kariéry“.

„Stále som chcel v živote ďalšie koníčky a záujmy. Návrat do motoršportu mi dáva pocit, že to beriem vážne. Jednoducho však cítim, že preteky nie sú začiatok a koniec všetkého. Áno, rozhodol som sa preskúmať iné životné cesty, aby som sa jedného dňa neobával konca kariéry. Trochu ma to drží pri živote a tiež mám vďaka tomu úsmev na tvári,“ povedal Ricciardo.

„Určite boli chvíle, keď som chcel byť sám, chcel som byť len vo svojich myšlienkach, a pochopiť, na akej životnej križovatke sa nachádzam. Chvíľami som si hovoril, že už nechcem pretekať. Vedel som však, že potrebujem čas, aby sa všetko usadilo, a skutočne som pochopil, po čom naozaj túži moje srdce. Odpoveď prichádzala čoraz častejšie,“ dodal austrálsky pretekár.