logo F1online.sk

Herta jednou nohou v AlphaTauri? Podľa Marka chýba „len“ superlicencia

Colton Herta
© Twitter/Andretti Autosport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 9. 2022

Pierre Gasly ešte ani neodišiel z AlphaTauri a Helmut Marko už na verejnosti otvorene hovorí o jeho nástupcovi. Keď rakúsky veterán niečo rozpráva do médií, nie je to náhoda. Rodák z Grazu je až príliš ostrieľaný na to, aby hovoril len tak „do vetra“. Formula 1 najnovšie stojí na prahu novej epizódy, ktorej lajtmotívom bude superlicencia Coltona Hertu.

Helmut Marko zjavne neplánuje žiadneho zo svojich piatich juniorov vo Formule 2 posunúť do AlphaTauri na miesto Pierra Gaslyho. On i Red Bull zacielili na celkom inú „rybu“. Svoju kariéru v F1 by vo Faenze mohol začať toľkokrát omieľaný americký pretekár Colton Herta.

Je tu však jeden háčik. Tento 22-ročný rodák z Kalifornie je síce ospevovaný pretekársky talent, ale táto sezóna mu v IndyCar príliš nevychádza. V posledných troch rokoch nazbieral 32 bodov a na zisk superlicencie treba 40. Ak teda Marko a Red Bull Hertu chcú, budú musieť u FIA vybojovať výnimku, ktorá je však vždy veľmi nebezpečným precedensom, príp. skúsiť argumentovať toľkokrát spomínaným „force majeure“.

Jedno vieme so stopercentnou istotou – Herta v tejto sezóne potrebných osem bodov určite nezíska.

„Nie je to nič nezmyselné,“ prehlásil Marko pre americkú rozhlasovú stanicu SiriusXM o pokusoch zabezpečiť pre Hertu výnimku z pravidiel, ktorú musí udeliť FIA.

„Vyhral sedem pretekov v IndyCar, to je niečo porovnateľné s víťazstvami na veľkej cene. Bola by škoda, keby superlicenciu napokon nedostal,“ dodal.

Red Bull teda očividne tuho bojuje a snaží sa FIA presvedčiť. Marko tiež dostal priamu otázku, či by úspešné nadobudnutie superlicencie napokon viedlo k Hertovmu podpisu s AlphaTauri. „Je to až prekvapujúce, ale všetky zúčastnené tímy a všetky zúčastnené strany dosiahli vzájomnú dohodu,“ odpovedal.

Vyzerá to teda tak, že jedinou prekážkou je superlicencia a Marko za ňu tuho bojuje aj pred mikrofónmi médií, kde dáva jasne najavo svoj postoj. Povedal však, že na „definitívnu odpoveď“ sa stále čaká. Rozhodnúť by sa malo už do Veľkej ceny Talianska.

Markovi pritom pomáhal viesť „kampaň za Hertovu kandidatúru“ aj boss Red Bullu Christian Horner. „Je to veľký americký talent a bolo by zaujímavé sledovať, ako by sa mu darilo v F1. Mať tu úspešného amerického pretekára by bolo taktiež veľmi zaujímavé.“

„Pierre v AlphaTauri odvádza dobrú prácu. Túžba po zmene by sa určite neobjavila, keby na jeho miesto nebola dostupná zaujímavá náhrada. Či dostane superlicenciu, to je záležitosť FIA, potrebujeme však ujasnenie, ktoré, dúfajme, príde čo najskôr, pretože to v prestupovom kolotoči zohráva kľúčovú rolu,“ hovorí Horner.

„Ak takáto možnosť napokon dostupná nebude, tak nedôjde ani k ďalším posunom, ktoré s tým súvisia,“ dodal Horner.

To môže znamenať jediné, ak AlphaTauri nedostane Hertu, tak ani Alpine nedostane Gaslyho.

Súvisiace články