logo F1online.sk

Gasly je podľa Autosportu novým kandidátom na miesto v Alpine, nahradiť ho má Herta

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 8. 2022

Priam dokonalá „silly season“. Špekulácie a informácie sa menia priam každý deň a to, čo na začiatku letnej prestávky spustili Fernando Alonso a Oscar Piastri, sa valí ďalej a postupne nabaľuje. S najnovšími správami prišiel v priebehu belgického víkendu renomovaný reportér Adam Cooper z portálu Autosport.

Britský portál prišiel s pomerne prekvapivou správou, podľa ktorej sa Alpine usiluje o zisk Pierra Gaslyho. Ten by sa mal stať nástupcom Fernanda Alonsa a novým tímovým kolegom svojho krajana Estebana Ocona, s ktorým, ako je známe, nevychádza úplne najlepšie. Po Danielovi Ricciardovi a Mickovi Schumacherovi je Gasly tretím horúcim kandidátom na sedačku vo francúzskom tíme.

To však na Cooperovej správe nie je to najšokujúcejšie. Podľa jeho informácií sa totiž nástupcom Gaslyho v AlphaTauri nemá stať niekto zo zástupu juniorov Red Bullu. Popravde, nik z pätice Daruvala – Iwasa – Lawson – Vips – Hauger v tejto sezóne F2 dvakrát neohúril, takže najhorúcejším kandidátom má byť Američan Colton Herta. Áno, ten Colton Herta, ktorý má podpísanú zmluvu s Andretti Autosport a testuje s McLarenom.

Problémom amerického pilota je však superlicencia. Napriek skvelej povesti neudeľuje FIA dostatok bodov za výsledky v americkej sérii IndyCar, navyše, Hertovi táto sezóna príliš nevychádza a momentálne sa nachádza na celkovom desiatom mieste.

„Aj keď šéf Alpinu Otmar Szafnauer verejne prehlasuje, že jeho tím nebude seriózne uvažovať o iných jazdcoch, kým nezasadne Ratifikačný výbor FIA a neprerokuje prípad Oscara Piastriho, zdroje naznačujú, že tím Alpine už svoj záujem o Gaslyho oznámil Red Bullu,“ píše Cooper.

Gasly má s Red Bullom i AlphaTauri na rok 2023 platnú zmluvu. Po jej vypršaní bude francúzsky pretekár voľným agentom, čo mu necháva úplne otvorené možnosti pre rok 2024. Ako však uvádza aj príklad Daniela Ricciarda, žiadny kontrakt nie je „vodotesný“. Alpine by pokojne mohol Gaslyho z jeho záväzkov v Red Bulle vykúpiť.

Okrem toho, úlohou AlphaTauri je príprava pilotov na pôsobenie v Red Bulle a cesta do hlavného tímu je už pre Gaslyho zarúbaná. Fakticky tak zaberá miesto ďalšiemu jazdcovi, ktorý by mohol na sedačku v hlavnom tíme pomýšľať. „V padoku je všeobecne známe, že Christian Horner už nepočíta s návratom 26-ročného jazdca do seniorského tímu,“ uviedol Cooper.

„Red Bull by mohol byť otvorený uvoľneniu Gaslyho pri priaznivých podmienkach vzájomnej dohody. Niektoré zdroje naznačili, že Helmut Marko uvažuje o Mickovi Schumacherovi, ktorý pravdepodobne v tíme Haas skončí. Navyše, jeho presun do AlphaTauri by znamenal, že do tábora Red Bullu by prišiel jeden vysokohodnotený Nemec pred príchodom Porsche v roku 2026,“ píše Cooper.

„Objavili sa však aj náznaky, že Marko má záujem aj o lídra Andretti Autosport v IndyCar Coltona Hertu, ktorý má taktiež kontrakt s McLarenom. Zaujímavosťou je, že v sobotu popoludní bol šéf Red Bullu v Spa videný v rozhovore so šéfom McLarenu Zakom Brownom,“ píše Cooper, avšak s dodatkom, že Hertovi chýba superlicencia, čo rozhodne nie je zanedbateľný problém, avšak FIA mu môže udeliť výnimku.

Na stole je aj scenár, podľa ktorého Gasly zotrvá v AlphaTauri a Red Bull získa rok, aby si Hertu pripravil na presun do F1.

Problém tak má Herta s nedostatkom bodov na zisk superlicencie; problém majú Gasly a Ocon, ktorí sa nemajú vôbec radi; problém má Mick Schumacher, ktorý nepozná svoju budúcnosť; a napokon, problém má aj Daniel Ricciardo. O jeho prestupe do Alpinu sa totiž nehovorí ani zďaleka tak nahlas, ako by sme očakávali.

„Aj keď sa Daniel Ricciardo javí ako jednoznačná možnosť, je známe, že Austrálčan naštval najvyššie vedenie Renaultu svojím odchodom do McLarenu. Niektoré zdroje však naznačujú, že táto epizódka by už mohla byť prekonaná,“ uviedol Cooper.

„Rezervný pilot Aston Martinu Nico Hülkenberg je ďalšou a bezpečnou možnosťou. Bol by tiež ochotný podpísať ročný kontrakt, čím by vytvoril priestor pre kohokoľvek, kto by mohol byť dostupný po roku 2023 – vrátane Gaslyho.“

„Schumacher a pilot Mercedesu vo Formule E Nyck de Vries tiež hľadajú miesta pre rok 2023, kým junior Sauberu Théo Pourchaire by taktiež mohol byť vzdialeným kandidátom. Alpine by mohol dať šancu ďalšiemu mladému Francúzovi po boku Estebana Ocona,“ dodal Cooper.

Súvisiace články