logo F1online.sk

Aston Martin odmietol predné závesy Mercedesu, aby nebrzdil vývoj auta

Zakrytý Aston Martin AMR22
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala23. 2. 2022

Ani ružový, ani zelený Mercedes. Aston Martin sa pri vývoji tohtoročného monopostu musel spoľahnúť len na svoje vlastné sily, ba dokonca šiel ešte o krok ďalej. Od Mercedesu neodkúpil ani jeho riešenie predných závesov, hoci to pravidlá povoľujú.

Aston Martin sa tak v novej sezóne bude spoliehať len na prevodovku, zadné závesy a samozrejme pohonné jednotky, ktoré vyrobili inžinieri strieborných šípov. V tíme vraj uvažovali aj nad vlastnými zadnými závesmi, no napokon usúdili, že lepšie bude neobjavovať koleso.

“Prakticky celú zadnú časť máme od Mercedesu, pretože je veľmi pekne poskladaná, všetko zapadá do seba,” vysvetľuje Andrew Green, technický riaditeľ Aston Martinu. “Boli sme rozhodnutí kúpiť si len prevodovku a poskladať si vlastné závesy, no príliš dlho nám to do seba nezapadalo. Ako správne rozhodnutie sa teda ukazovalo nasadiť ku prevodovke také závesy, ku ktorým bola tá prevodovka vyvíjaná.”

Príbeh vývoja predných závesov však vyzeral trochu inak. Tu sa Aston Martin držal vlastného receptu a spoľahol sa na svoj tím inžinierov. Bál sa totiž, že nakúpiť aj tieto komponenty od Mercedesu by znamenalo, že na vývoj iných častí auta bude mať menej času.

“Vo všetkých ostatných oblastiach sme sa pokúsili zabezpečiť si čo najviac priestoru. Pozrime sa na tie ďalšie oblasti; jednou z nich sú predné závesy, mohli sme ich odkúpiť, ale potom by sme sa snažili spojiť šasi so závesmi, ktoré by sme dostali neskoro,” zdôrazňuje Green.

Mercedes by totiž najskôr vyvinul svoje riešenie a až následne by komponenty posunul zákazníkom. Tí by sa zatiaľ nevedeli pohnúť vpred… “Predtým, ako by ste dali dokopy svoje šasi, by ste museli čakať na poskladanie závesov. Nad týmto sme nemohli uvažovať, najmä nie pri našich harmonogramoch.”

“Stáli by sme totiž pred tým, že naše šasi by sme museli postaviť rýchlejšie ako Mercedes, pretože všetky informácie by sme dostali neskôr ako oni. Nie sme v pozícii, aby sme mohli spraviť niečo také. Toto je teda ten dôvod,” doplnil Andrew Green.