logo F1online.sk

Nový Aston Martin prvýkrát na trati: Chceme mať čas na reakciu

Lance Stroll
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 2. 2022

Aston Martin vstupuje do novej sezóny s veľkou pompou. Tím sa nehrá na „skrývačku“ a svetu neukázal maketu namaľovanú do nového lakovania. Svetu odhalil svoj skutočný monopost, s ktorým sa hneď na druhý deň vybral na filmovací deň do Silverstone. Aké myšlienkové pochody sa skrývajú za počínaním tohto tímu? Odhalí technický riaditeľ Andy Green.

Je to skutočne skorý dátum. Ostatné tímy si to radšej odložia na neskôr, možno medzi barcelonské a bahrajnské testy, aby mohli dáta aspoň trochu porovnať. Zároveň tým maximalizujú čas na vývoj. Krivka učenia a vývoja bude v nasledujúcich dňoch a týždňoch naozaj strmá, každý týždeň navyše sa počíta.

V Aston Martine však zvolili opačný prístup. Na trať vyšli čo možno najskôr a získajú tým cenné dáta s dostatkom času na analýzu a reakciu. Najmä v prípade, ak sa vyskytne nejaký problém, dostanú inžinieri čas ho vyriešiť ešte pred odchodom do Barcelony.

„Chceli sme vyjsť na trať čo možno najskôr, môžeme tak skontrolovať všetky systémy a ostatné veci. To nám poskytne nejaký čas pred barcelonskými testami. Chceme mať dostatok času zareagovať, preto sme vyšli na trať takto skoro,“ vysvetlil technický riaditeľ tímu Andy Green.

„Snáď nás čaká úspešný deň a nebudeme musieť reagovať na nič. Auto je absolútne nové a z toho minuloročného sme si nepreniesli nič. Plus, predsezónne testy sú naozaj krátke a tie bahrajnské sú blízko k prvým pretekom. Na to, čo prinesie Bahrajn, bude takmer nemožné reagovať. Hovorili sme si, že chceme ísť na trať ešte pred Barcelonou,“ hovorí Green.

„Máme tak dosť času pred prvými testami ešte zareagovať,“ dodal.

Dôvodov však bude zrejme ešte viac. Niektorí pozorovatelia poukazujú na to, že takto skorý filmovací deň pomôže hlavne Mercedesu. Ten si môže už teraz preveriť novú pohonnú jednotku, nové palivo a všetky systémy na novom motore.

Aston Martin je tak otvorený a nič neskrýva. Rozhodnutie predviesť skutočné auto a nie maketu verejnosť zaskočilo. „Prečo sme ukázali naše skutočné auto? Pretože sme úprimní a nechceme klamať!“ prehlásil Green priam vodcovsky.

„Auto sme mali hotové a nechceli ukázať iba lakovanie. Nevidíme dôvod, prečo predvádzať iba lakovanie, chceme urobiť niečo ozajstné,“ uzavrel Green.