logo F1online.skF1online.sk

Auto sa dostatočne nechladilo, priznal po Barcelone Green

Sebastian Vettel pred Lanceom Strollom
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2022

Aston Martin na seba opäť púta pozornosť všetkými dostupnými spôsobmi, len nie svojou výkonnosťou. V Barcelone upútala stajňa zo Silverstone „jedinečným“ dizajnom vylepšeného monopostu AMR22. Ten sa na Red Bull podobal všetkým okrem farby a rýchlosti. V pretekoch i kvalifikácii skončili Sebastian Vettel i Lance Stroll ďaleko za najlepšími a technický riaditeľ stajne Andy Green to odôvodnil problémami s chladením.

Vyzeral ako Red Bull, ale nejazdil ako Red Bull. Tak by sa dal zhodnotiť víkend v Barcelone v podaní Aston Martinu. Hlavným dôvodom sú podľa slov technického riaditeľa rozhodnutia, ktoré v Silverstone prijali ešte pred niekoľkými týždňami.

„S týmto autom nás čaká ešte veľa optimalizačných prác. Je celkom odlišné, preto musíme vyskúšať všetky možnosti nastavenia a nájsť to najlepšie,“ povedal médiám Andy Green.

„Myslím, že tento víkend nás nachytali vysoké teploty. Pokiaľ ide o chladenie monopostu, museli sme si vybrať náš balík ešte niekedy pred mesiacom a neurobili sme to najlepšie. Ak mám byť úprimný, auto sa nechladilo dostatočne, čo nám nepomohlo a skompromitovalo to naše preteky,“ dodal Green.

Výsledok nebol vôbec lichotivý. Obaja piloti vypadli v sobotu už v Q1 a v nedeľných pretekoch sa Sebastian Vettel síce posunul na jedenáste miesto, no strata na desiateho Júkiho Cunodu bola stále pomerne výrazná.

„Určite sme neukázali svoj plný potenciál. V piatok sme k nemu boli oveľa bližšie, ale trochu sme zablúdili, čo sa s úplne novým autom môže stať. V piatok bolo toto auto na trati vôbec po prvýkrát,“ povedal Green.„V kvalifikácii trpeli piloti veľkou pretáčavosťou. Na tejto trati to znamená, že v prvom a druhom sektore stratíte veľa času a v treťom sú zadné pneumatiky hotové. Celkovo sme si teda mohli počínať omnoho lepšie,“ dodal technický riaditeľ Aston Martinu.

Súvisiace články

Diskusia