logo F1online.skF1online.sk

Prečo Ricciardo a nie Cunoda? Podľa Japonca má Daniel „energiu Red Bullu“

Daniel Ricciardo a Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 11. 2023

Júki Cunoda končí v AlphaTauri svoju tretiu sezónu. To je vzhľadom na pomery v tejto stajni, ktorej prvoradou úlohou je vychovávať pilotov pre potreby Red Bullu, nezvykle dlhá doba. Japonský mladík sa už v počte štartov za Toro Rosso a AlphaTauri doťahuje na čelo. Pred ním sú v podstate už len Daniil Kvjat a Pierre Gasly. Napriek tomu nevyzerá byť Cunoda k prestupu do Red Bullu o nič bližšie, než keď do Formuly 1 prichádzal.

Je nezvyklé, aby si Red Bull tak dlho držal jazdca bez reálnejšej vyhliadky na prestup do hlavného tímu. Taký Carlos Sainz odjazdil v Toro Rosso 56 veľkých cien, podával omnoho lepšie výkony a napriek tomu mu Helmut Marko dovolil odísť, pretože neveril, že by sa mohol prepracovať do Red Bullu. Júki však celkom očividne pôsobí v novej dobe.

Japonský mladík absolvuje v Brazílii svoju 61. veľkú cenu. Pred ním sú už len Daniil Kvjat s 89 veľkými cenami a Pierre Gasly s 96. Ak sa nič nepredvídateľné nestane, po skončení budúcej sezóny sa Cunoda dostane na číslo 87 a skôr či neskôr bude musieť byť rozhodnuté o jeho ďalšom osude.

Napriek všetkému len málokto verí, že by sme ho v roku 2025 mohli vidieť v Red Bulle. Danielovi Ricciardovi stačilo pár pretekov, aby ho verejnosť i médiá okamžite spájali s návratom do hlavného tímu, kým Cunoda si takýto status nevydobyl za celé tri roky. Prečo?

„Daniel je skúsenejší a má, samozrejme, aj viac fanúšikov,“ povedal Cunoda. „Je jedným z uznávaných jazdcov. Za mňa patrí k najhodnotnejším pilotom, takže to dáva zmysel. Ja musím podávať konzistentné výkony, aby som sa ukázal. Všetci musia vidieť, že sa môžem uchádzať o miesto v Red Bulle.“

„Checo má platný kontrakt aj na budúcu sezónu. Nedá sa s tým nič robiť a nemyslím si, že sa na tom dá niečo zmeniť. Ja musím pokračovať a dodávať výsledky. To je podľa mňa asi všetko, čo môžem robiť,“ dodal japonský mladík.

Júki zažíva sezónu ako na hojdačke. V jej prvej polovici bez problémov porážal Nycka de Vriesa, ale s príchodom Daniela Ricciarda a potom jeho náhradníka Liama Lawsona sa opäť objavili veľké otázniky, či na to japonský mladík vôbec má a či by nemal Red Bull dať šancu niektorému z ďalších jazdcov vo svojej akadémii.

Po Ricciardovom návrate zažil Cunoda veľmi vydarený americký víkend, ale už o týždeň v Mexiku sa naň takmer zabudlo, keď Daniel hviezdil a Júki všetko pokazil hlúpym manévrom na Oscara Piastriho. Po Danielovom návrate to vraj v AlphaTauri ožilo a aj Cunoda uznáva, že Austrálčan má určité kvality, ktorými on sám nedisponuje.

„Daniel odvádza dobrú prácu. Po odchode z McLarenu mu, zdá sa, súčasný monopost AlphaTauri veľmi vyhovuje, najmä v porovnaní s predchádzajúcimi tímami,“ hovorí Cunoda. „Myslím si, že má energiu Red Bullu a jeho štýl tímu možno vyhovuje. Napriek tomu sa neobávam, že by som ho nedokázal poraziť. Verím, že sa od neho môžem učiť, ale tiež, že ho môžem poraziť.“

Súvisiace články

Diskusia