logo F1online.sk

Prečo Ricciardo a nie Cunoda? Podľa Japonca má Daniel „energiu Red Bullu“

Daniel Ricciardo a Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 11. 2023

Júki Cunoda končí v AlphaTauri svoju tretiu sezónu. To je vzhľadom na pomery v tejto stajni, ktorej prvoradou úlohou je vychovávať pilotov pre potreby Red Bullu, nezvykle dlhá doba. Japonský mladík sa už v počte štartov za Toro Rosso a AlphaTauri doťahuje na čelo. Pred ním sú v podstate už len Daniil Kvjat a Pierre Gasly. Napriek tomu nevyzerá byť Cunoda k prestupu do Red Bullu o nič bližšie, než keď do Formuly 1 prichádzal.

Je nezvyklé, aby si Red Bull tak dlho držal jazdca bez reálnejšej vyhliadky na prestup do hlavného tímu. Taký Carlos Sainz odjazdil v Toro Rosso 56 veľkých cien, podával omnoho lepšie výkony a napriek tomu mu Helmut Marko dovolil odísť, pretože neveril, že by sa mohol prepracovať do Red Bullu. Júki však celkom očividne pôsobí v novej dobe.

Japonský mladík absolvuje v Brazílii svoju 61. veľkú cenu. Pred ním sú už len Daniil Kvjat s 89 veľkými cenami a Pierre Gasly s 96. Ak sa nič nepredvídateľné nestane, po skončení budúcej sezóny sa Cunoda dostane na číslo 87 a skôr či neskôr bude musieť byť rozhodnuté o jeho ďalšom osude.

Napriek všetkému len málokto verí, že by sme ho v roku 2025 mohli vidieť v Red Bulle. Danielovi Ricciardovi stačilo pár pretekov, aby ho verejnosť i médiá okamžite spájali s návratom do hlavného tímu, kým Cunoda si takýto status nevydobyl za celé tri roky. Prečo?

„Daniel je skúsenejší a má, samozrejme, aj viac fanúšikov,“ povedal Cunoda. „Je jedným z uznávaných jazdcov. Za mňa patrí k najhodnotnejším pilotom, takže to dáva zmysel. Ja musím podávať konzistentné výkony, aby som sa ukázal. Všetci musia vidieť, že sa môžem uchádzať o miesto v Red Bulle.“

„Checo má platný kontrakt aj na budúcu sezónu. Nedá sa s tým nič robiť a nemyslím si, že sa na tom dá niečo zmeniť. Ja musím pokračovať a dodávať výsledky. To je podľa mňa asi všetko, čo môžem robiť,“ dodal japonský mladík.

Júki zažíva sezónu ako na hojdačke. V jej prvej polovici bez problémov porážal Nycka de Vriesa, ale s príchodom Daniela Ricciarda a potom jeho náhradníka Liama Lawsona sa opäť objavili veľké otázniky, či na to japonský mladík vôbec má a či by nemal Red Bull dať šancu niektorému z ďalších jazdcov vo svojej akadémii.

Po Ricciardovom návrate zažil Cunoda veľmi vydarený americký víkend, ale už o týždeň v Mexiku sa naň takmer zabudlo, keď Daniel hviezdil a Júki všetko pokazil hlúpym manévrom na Oscara Piastriho. Po Danielovom návrate to vraj v AlphaTauri ožilo a aj Cunoda uznáva, že Austrálčan má určité kvality, ktorými on sám nedisponuje.

„Daniel odvádza dobrú prácu. Po odchode z McLarenu mu, zdá sa, súčasný monopost AlphaTauri veľmi vyhovuje, najmä v porovnaní s predchádzajúcimi tímami,“ hovorí Cunoda. „Myslím si, že má energiu Red Bullu a jeho štýl tímu možno vyhovuje. Napriek tomu sa neobávam, že by som ho nedokázal poraziť. Verím, že sa od neho môžem učiť, ale tiež, že ho môžem poraziť.“

Súvisiace články