logo F1online.skF1online.sk

Majstrovská matematika: Ako môže Verstappen získať titul už v katarskom šprinte?

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 9. 2023

Red Bull v Japonsku získal majstrovský titul a Max Verstappen obul sedemmíľové čižmy, ktorými sa výrazne priblížil ku svojej tretej korunovácii. Majstrovskú trofej si môže poistiť o dva týždne v Katare, a to dokonca už v sobotňajšom šprinte.

Bude z Maxa Verstappena prvý šprintový majster sveta? Ak by sa majstrovské oslavy konali už v sobotu, bola by to situácia, akú Formula 1 už poriadne dlho nezažila. Nie je však bezprecedentná.

V sobotu sa radoval z titulu majstra sveta napríklad Keke Rosberg, keďže Veľká cena Ceasars Palace 1982 pripadla na 25. septembra, teda sobotu. Kekemu Rosbergovi v tejto pamätný deň stačilo aj piate miesto, aby odrazil útok Johna Watsona.

Zaujímavosťou je, že Nelson Piquet v sezóne 1987 oslavoval dokonca o deň skôr! Nigel Mansell mal v piatkovej kvalifikácii na predposledné preteky sezóny v Suzuke vážnu nehodu, po ktorej mu lekári nevystavili zelenú. Piquet sa tak stal šampiónom ešte skôr, ako sa preteky vôbec začali.

Poďme sa teda pozrieť na to, ako by sa z Maxa Verstappena mohol stať sobotňajší majster sveta. V skutočnosti to nebude vôbec ťažké. Keďže Sergio Pérez je už matematicky jediným súperom Maxa Verstappena, stačí sa zamerať naňho.

Po Veľkej cene Japonska majú jazdci k dispozícii ešte 180 bodov za šesť veľkých cien (150), šesť najrýchlejších kôl (6) a tri šprinty (24). Max Verstappen má už v tejto chvíli pred Pérezom 177-bodový náskok, takže k svojmu vytúženému tretiemu titulu je veľmi blízko.

Po šprinte v Katare ešte bude možné získať ďalších 172 bodov. Ak Pérez v šprinte získa o aspoň šesť bodov viac ako Verstappen, čisto teoreticky môže do konca sezóny zmazať celé svoje 177-bodové manko a ukončiť ročník s jednobodovým náskokom pred Maxom Verstappenom. Samozrejme, to by už Verstappen nesmel do konca roka získať ani jeden jediný bod. Poznamenajme, že rovnosť bodov hovorí v prospech obhajcu titulu, pretože má na konte viac víťazstiev.

  • Ak Pérez obsadí 1. miesto, Verstappenovi k zisku titulu stačí 6. priečka
  • Ak Pérez obsadí 2. miesto, Verstappenovi k zisku titulu stačí 7. priečka
  • Ak Pérez obsadí 3. miesto, Verstapenovi stačí 8. priečka
  • Ak Pérez skončí 4. a horší, Verstappen je automaticky majster sveta

A obrátene: Čo musí Sergio Pérez spraviť, aby oddialil majstrovské oslavy?

  • Ak sa Verstappen umiestni do 6. miesta, o sezóne 2023 je rozhodnuté
  • Ak Verstappen skončí na 7. priečke, Pérez musí nutne vyhrať
  • Ak Verstappen skončí na 8. priečke, Pérez potrebuje obsadiť 1. alebo 2. miesto
  • Ak Verstappen neboduje, Pérez potrebuje šprintové pódium

Keď si uvedomíme, že Max Verstappen v žiadnom šprinte a v žiadnych pretekoch neskončil na horšom ako piatom mieste, ľahko sa dovtípime, že jeho korunovácia v šprinte je takmer istá.

Súvisiace články

Diskusia