logo F1online.skF1online.sk

Naša dominancia sa vyparila a teraz potrebujeme vylepšenia, vyzýva svoj tím Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 6. 2024

S návratom na tradičné okruhy sa nevrátila dominancia Red Bullu. Veľkú cenu Španielska sprevádzali veľké očakávania, keďže trať v Barcelone mala byť dokonalou „domácou pôdou“ pre monopost RB20. Aj keď Red Bull nemá dôvod na paniku, v komunikácii Maxa Verstappena badať drobnú zmenu.

Obhajcovia titulu rozhodne boli a sú silní. Náskok tri desatiny na Mercedes a Ferrari to potvrdzuje. McLaren však v Španielsku ponúkol jednoznačné stanovisko. Monopost MCL38 bol rýchly v Monaku, Kanade a teraz aj v Barcelone. Ide pritom o tri typologicky úplne odlišné okruhy.

Red Bull robil, čo mohol. Tímu sa vyhli problémy, mal k dispozícii celé tri voľné tréningy, hral sa s nastavením aj úrovňou prítlaku, ale Max Verstappen nestačil na Landa Norrisa rozdielom dvoch stotín sekundy. „Pred kvalifikáciou sme opäť urobili drobné zmeny a všetko sa nám zdalo trochu normálnejšie,“ povedal po kvalifikácii holandský pretekár, čím potvrdil, že jeho auto a jeho tím boli v najlepšej forme.

„Myslím si, že máme dobrý víkend, ale zjavne nie dosť dobrý. Samozrejme, dúfal som, že na týchto tratiach budeme vpredu, ale ostatní sa na nás doťahujú. Už sme to videli v predchádzajúcich pretekoch. Teraz to určite máme oveľa ťažšie. Ak chceme byť prví, potrebujeme urobiť všetko perfektne. Musíme jednoducho zlepšiť výkonnosť monopostu,“ vyhlásil Verstappen.

Red Bull nasadil tento víkend nejaké drobné úpravy. V porovnaní so začiatkom sezóny je však zrejmé, že McLaren, Ferrari a Mercedes urobili väčší krok vpred než obhajcovia titulu. Inžinieri v Milton Keynes sa zatiaľ o žiadny veľký pokrok nepostarali, čo ich v konečnom dôsledku môže prísť draho.

Holandský pretekár tak dostal otázku, či sa španielska kvalifikácia stane budíčkom pre celý jeho tím, na čo odpovedal, že v Red Bulle si plne uvedomujú všetky podstatné skutočnosti. „Myslím si, že sme viac ako bdelí a vieme, čo sa okolo nás deje,“ odpovedal Verstappen. „Potrebujeme zatlačiť. Potrebujeme prinášať lepšie diely a potrebujeme ich prinášať rýchlejšie. Vlani sme mali veľmi dominantné auto, ale táto dominancia sa teraz vyparila. Musíme sa jednoducho pokúsiť o ďalší krok vpred.“

„Tento víkend sme nemali problémy ako v predchádzajúcich týždňoch. Povedal by som však, že sme potrebovali trochu doladiť a zrýchliť auto. Niekedy sa zdá, že nám skrátka trochu chýba rýchlosť. Musíme sa snažiť a byť konkurencieschopnejší,“ povedal Max.

Súvisiace články

Diskusia