logo F1online.skF1online.sk

Wolff nepočul Verstappenovo jasné “áno” Red Bullu. Horner mu núka Josa

Jos Verstappen, Gianpiero Lambiase a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala28. 6. 2024

Max Verstappen si vo štvrtok mohol myslieť, že sa mu už konečne podarilo umlčať všetky špekulácie o svojej budúcnosti, ale kruto by sa mýlil. Toto Wolff ani v piatok neveril tomu, že by holandský pretekár povedal jednoznačné “áno” svojmu tímu.

“Naozaj to povedal?” neveriacky sa spýtal Toto Wolff po tom, čo mu reportéri OE24 prezradili, že sa Max Verstappen zaviazal zotrvať v Red Bulle. “Nemyslím si, že povedal jasné áno, ale na druhej strane som tam nebol.”

Napriek všetkému stále verí, že Max Verstappen by na konci sezóny mohol zmeniť názor a presťahovať sa do Brackley. “Vždy som hovoril jednu vec: Jednu sedačku budeme držať voľnú, dokým to bude možné. V prvom rade však potrebujeme rýchlejšie auto. Ak bude naše auto rýchle, aj rýchli piloti budú chcieť jazdiť u nás.”

Verstappen patrí k tým najrýchlejším, mieni Wolff. “Max je v tejto chvíli najlepším jazdcom. Každý, kto vidí nejakú šancu, by Maxa chcel mať vo svojom aute. Rovnako to vidí aj Ola (Källenius, generálny riaditeľ Mercedesu-Benz, pozn. red.).”

Nemôžeme sa však čudovať Totovi Wolffovi, ak neveril, že by Max Verstappen odpovedal na túto jednoduchú otázku celkom priamočiaro. Doposiaľ sme nikdy nepočuli jednoznačné a rezolútne “áno”. Zakaždým hovoril o tom, že sa v tíme cíti dobre, je spokojný a chce mať pod zadkom najrýchlejšie auto. Keby bol skalopevne presvedčený o tom, že chce v Red Bulle zostať bez ohľadu na rozloženie síl, prečo by cítil potrebu všetko takto zaobaliť?

“Nedostali ste ho z mojej predchádzajúcej odpovede?” pýtal sa vo štvrtok Max Verstappen, keď ho novinári požiadali o jednoznačné ‘áno’ alebo ‘nie” na otázku: Bude v roku 2025 pretekať v Red Bulle? Dovtedy totiž podľa nich “tancoval” okolo celej témy. “OK — áno. Ale to som povedal.”

Horner núka Wolffovi Josa Verstappena

Prečo by Max Verstappen chcel prestúpiť do Mercedesu? V Brackley veria, že napríklad preto, aby v roku 2026 mal konkurencieschopné auto a mohol ďalej vyhrávať. Strieborné šípy považujú svoju budúcu pohonnú jednotku za božské dielo.

Christian Horner sa však v piatok na tlačovej konferencii spýtal, prečo sa teda Lewis Hamilton rozhodol odísť, keď má byť Mercedes v roku 2026 taký neporaziteľný. “Musíte sa pýtať na to, aké sú za tým motívy. Všetky tie pohyby na prestupovom trhu spustil pilot, ktorý mal všetky možné informácie o motoroch a pravidlách pre rok 2026. Rozhodol sa však odísť a nechať za sebou v Mercedese voľné miesto, okolo ktorého sa teraz trochu špekuluje, že kto ho zaplní. Nebude to však Max.”

Prečo teda Toto Wolff tak otvorene dvorí práve Maxovi Verstappenovi? “To je otázka, ktorú musíte položiť Totovi. Myslím si, že Max bol na včerajšej tlačovej konferencii celkom jednoznačný. Vždy bol v tomto smere konzistentný, a to aj s tímom. Myslím si, že je to čisto taktika na odpútanie pozornosti.”

“Samozrejme, ak chce mať [Wolff] v tíme na ďalší rok Verstappena, myslím si, že Jos je teoreticky dostupný,” vyhlásil Christian Horner, ktorého odkaz znie celkom vtipne po tom, čo sa pred víkendom odohralo medzi ním a Josom Verstappenom. Hornerovi by istotne nevadilo, keby sa už s Josom v tej istej garáži nemusel stýkať.

Táto dvojica si skočila do vlasov už viackrát. Naposledy pred víkendom v Rakúsku, keď sa mal Christian Horner údajne usilovať o to, aby Jos Verstappen chýbal na nedeľnej Prehliadke legiend.

“Dozvedel som sa o tých obvineniach,” prikývol Horner. “Prehliadku legiend organizuje okruh. Z mojej strany neprišlo žiadne veto ani nič podobné. Som si istý, že legendy sa neskôr predstavia.”

Detinský Horner

Predstavia, ale bez Josa Verstappena. Ten vraj mal možnosť sa ich predsa len zúčastniť, no keď sa dozvedel o “detinskom” správaní Christiana Hornera, radšej svoju účasť zrušil. Čo sa stalo v zákulisí, to presne nevieme. Niektoré zahraničné zdroje však tvrdia, že Christian Horner sa na obsadenie jázd pýtal v rakúskej centrále Red Bullu a žiadal, aby zábery z jázd s Verstappenom neboli zverejnené.

“Aký detinský môže byť jeden človek?” rečnícky sa pýtal Jos Verstappen. “Malo to byť nakrúcané napríklad aj s dronom, ale Horner nechcel, aby nakrúcali mňa. S Hornerom som už skončil. Je to tu ako v škôlke. Nakoniec by mi povolili jazdiť, ale vzdal som sa toho. Z Hornerovej strany to bolo veľmi detinské, ale veľa to o ňom vypovedá.”

Novinár The Race Scott Mitchell na sociálnych sieťach informoval, že po tlačovej konferencii Christiana Hornera si to Jos Verstappen namieril do motorhomu Mercedesu.

Súvisiace články

Diskusia