logo F1online.skF1online.sk

McLaren útočí aj bez vylepšení. Norris s Piastrim očakávajú veľmi tesnú kvalifikáciu

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala21. 6. 2024

McLaren má za sebou ďalší vydarený deň. Aj bez zmien v aerodynamike chce bojovať o najvyššie priečky a podľa všetkého by mu to mohlo vyjsť. Lando Norris stratil na prvého Lewisa Hamiltona len 0,055 sekundy. Počas jazdy sa cítil veľmi pohodlne.

Okruh v Barcelone odmení dobrým výsledkom tie autá, ktoré zvládajú stredne rýchle a rýchle zákruty. McLaren sa v posledných týždňoch výrazne zlepšil v pomalých a technických úsekoch, no vedenie stajne sa nebálo toho, že by mal na to monopost MCL38 doplatiť na opačnom spektre zákrut. Vyzerá to tak, že si McLaren svoju rýchlosť zachoval.

“Myslím si, že sme mali celkom dobrý deň,” hodnotil piatkové jazdy Lando Norris. “V takýchto horúcich podmienkach to nikdy nie je jednoduché. Nikdy z toho nemáte zrovna úžasný pocit. Pneumatiky sa veľmi rýchlo prehrievajú, takže je náročné dostať všetko do perfektného okna.”

“Celkovo to bol dobrý vstup do víkendu a v aute som sa už od začiatku cítil veľmi komfortne. Je to tesné a pôjde o to pred sobotou vylepšiť tie drobné veci. Som si istý, že to bude podobne tesné ako naposledy v Kanade,” znie predpoveď pilota McLarenu pred prvým vrcholom víkendu.

Papájoví akoby ani nemali slabinu. Keď dostal Norris otázku, či sa v niečom konkrétnom musí auto zlepšiť, nevedel vypichnúť jednu vec. “Nie, ani nie. Snažíme sa len trochu zlepšiť v každej jednej oblasti. V niektorých to možno bude jednoduchšie ako v iných, ale to je plán na noc. Teraz sa o tom budeme baviť a rozoberať, v čom sa vieme pred sobotou posunúť ďalej.”

Oscar Piastri sa v piatok pridal k súperom, ktorí hromadne konštatovali, že pre vysoké teploty trate bola jazda náročná a gripu málo. Podmienky však majú všetci rovnaké. Austrálčan pripustil, že bude musieť vycibriť svoju jazdu.

“V druhom tréningu nám chvíľu trvalo, kým sme to vyriešili,” uviedol na margo vysokých teplôt a nedostatku priľnavosti Oscar Piastri. “Ešte nám pár vecí na doriešenie zostalo z hľadiska mojej jazdy, ale s autom sa už k tomu blížime. Sme v celkom slušnej pozícii. Avšak, je to veľmi tesné.”

“Aj dlhé jazdy vyzerali dobre. Vo všeobecnosti to bol slušný deň. Tento piatok možno nebol najlepší v roku, ale určite sme v hre a ak ešte doladíme posledných pár vecí, budeme už naozaj v hre,” myslí si siedmy muž vo výsledkovej listine.

McLaren je v tejto sezóne prekvapivo konzistentný a jeho piloti sú na celom rošte jediní, ktorí dokázali bodovať na každej veľkej cene v tomto roku. Môžu skončiť vysoko aj teraz? “Určite. V oboch tréningoch sme boli rýchli. Všetkým chvíľu trvá, kým si na to zvyknú, ale my sme stále niekde nablízku. Zdá sa, že aj pomerne malé chyby či drobnosti pri príprave pneumatík spôsobia veľké rozdiely. Očakávam ďalšiu tesnú kvalifikáciu a asi aj vyrovnané preteky.”

Súvisiace články

Diskusia