logo F1online.skF1online.sk

Norris: Je mnoho prípadov, keď ľudia sedeli v rýchlejších autách a nevyhrávali

Lando Norris
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala27. 6. 2024

Víťazstvá Landa Norrisa sa nerodia ľahko, resp. takmer vôbec. Od svojho príchodu do F1 má už devätnásť pódií, ale len jedno prvenstvo. Za to si musí od verejnosti vypočuť svoje, ale on si nemyslí, že by príležitosti trestuhodne zahadzoval. Pripomenul, že v minulosti ľudia pohrdli nad takýmito príležitosťami aj s oveľa lepším monopostom.

Norris má jednu veľkú smolu, že zatiaľ pretekal v ére Mercedesu a Red Bullu. Od roku 2020 si tieto tímy pripísali 81 víťazstiev z 93 pretekov, čo predstavuje úspešnosť 87,1 percenta. O ten zvyšok sa mohli pobiť jazdci Ferrari, McLarenu a jedno víťazstvo získal Alpine. Lando Norris tak nemal veľa príležitostí ukoristiť prvý triumf. Na druhej strane tú v Španielsku jednoznačne prepásol na štarte.

“Zatiaľ som vyhral len jedny preteky. Myslím si, že všetko je relatívne k tomu, čo môžete dosiahnuť,” pustil sa do svojho monológu Lando Norris. “Minulý víkend som bol o čosi viac frustrovaný, pretože ma o to pripravila taká drobná vec. Moje štarty boli dobré, takže nemôžem povedať ani to, že by som to celé zbabral.”

“Viem, že dostávam náklad, keď sedím v potenciálne dobrom aute a nevyhrám preteky, ale videli sme mnoho prípadov, keď ľudia sedeli v rýchlejších autách a tiež nevyhrávali veľké ceny,” pripomína pilot McLarenu, ktorý sa až teraz dostáva do pozície, keď má pod zadkom auto schopné bojovať o víťazstvá. “Je s tým spojená aj menšia nervozita, ale nemá to na mňa žiaden efekt. Keď svetlá zhasnú, nezáleží vám na tom. Na všetko zabudnete.”

Odhliadnuc od samotného štartu má Lando Norris pocit, že spravil maximum. Aj vo vysielačke pôsobil veľmi pokojne na rozdiel od svojho pretekového inžiniera Willa Josepha, ktorý s ním konzultoval ideálnu stratégiu. Pýtal sa ho dokonca aj na to, či chce zamieriť do boxov a pokryť Georgea Russella, akoby mal najlepší prehľad o pretekoch z obrazoviek okolo okruhu a malého displeja na volante, než boxový múrik s dátami od výmyslu sveta a s podporou tímu v továrni.

“Ľahko som mohol spanikáriť a zahlásiť, že áno, poďme ho pokryť, ideme na to! Nezafungovalo by to,” nezmenil svoj názor Norris, ktorý aj v neskoršej fáze pretekov na podobnú otázku zareagoval prosto: Ak chcú v McLarene pokrývať Mercedes, tak sa odsudzujú na boj o pódium bez šance vyhrať.

“Teraz som v takýchto situáciách oveľa pokojnejší a uvoľnenejší ako pred pár rokmi. Rozhodne netvrdím, že som dokonalý. Musím pracovať na mnohých veciach. Keď ste však v takejto pozícii, máte väčší hlad po víťazstve, a preto ste o čosi viac sklamaní, keď ho nezískate. Víťazstvo vo Formule 1 má pre mňa obrovskú cenu, pretože som o ňom sníval už od detstva,” pokračoval držiteľ dvoch pole positions, z ktorých zatiaľ žiadnu nedokázal premeniť na víťazstvo.

V súvislosti so štartmi z prvého miesta sa dokonca objavila zaujímavá štatistika. Ako sme informovali v našich rýchlych správach, Lando Norris doposiaľ štyrikrát štartoval z prvého miesta: dvakrát vo veľkej cene, dvakrát v šprinte. Ani raz sa mu nepodarilo udržať si prvé miesto aj po prvom kole. Na VC Ruska 2021 ho na štarte predbehol Carlos Sainz, vlani v šprinte na VC Brazílie Max Verstappen. Tento rok na celej čiare zbabral štart v šanghajskom šprinte a minulý víkend pred seba pustil Georgea Russella.

Ak chce McLaren poraziť “jedného z najlepších jazdcov histórie” Verstappena, musí byť “perfektný” Norris, ale aj jeho tím. “Pár vecí potrebujem doladiť ja aj tím. Potrebujeme odvádzať o trochu lepšiu robotu, ale veľa vecí bolo na požadovanej úrovni.”

“Pri súčasnej výkonnosti tímu a mojej vlastnej je určite možné vyhrávať preteky, ale čelíme jednému z najlepších jazdcov, akí kedy jazdili vo Formule 1, a jednému z najlepších tímov,” vyzdvihol súperove kvality. “Aj kadekto ďalší sa môže dostať do hry, takže všetko musíme zvládnuť perfektne. Teraz jedna vec nebola perfektná, čo nás vyšlo draho.”

Súvisiace články

Diskusia