logo F1online.skF1online.sk

Norris hovorí o životnom kole, nezastavil ho ani požiar a chaos

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala22. 6. 2024

Každý vrcholový športovec sa pred svojím výkonom potrebuje sústrediť. Niektorí piloti Formuly 1 sa presunú do ticha, iní si pustia hudbu, meditujú alebo si v mysli prechádzajú trať. Lando Norris v sobotu nemal takú možnosť. Požiar v motorhome McLarenu narušil jeho prípravu, ale podarilo sa mu zachovať chladnú hlavu a podať najlepší výkon v kariére.

Krátko pred tretím tréningom museli v padoku zasahovať hasiči. V kuchyni McLarenu začalo horieť a bolo nutné evakuovať celý motorhome. Chvíľu nebolo jasné ani to, či Lando Norris vôbec stihne nastúpiť do tretieho tréningu, keďže svoje pretekárske kombinézy mal odložené v evakuovanej budove.

Nakoniec jednu našiel a v treťom tréningu nechýbal, ale tradičnú kvalifikačnú prípravu musel vynechať. “Celý tím sa trochu preľakol, nie je to príjemná záležitosť,” povedal Lando Norris na tlačovej konferencii v súvislosti s požiarom. “Tento deň bol asi o niečo viac stresujúci, než by som si želal.”

“Stratil som svoje topánky, no to je asi najhoršia vec, ktorá sa mi stala,” prezradil Lando. Stratený pár topánok je však to najmenej. “Bolo to skrátka iné. Nebol som vo svojej tradičnej miestnosti. Nemohol som sa uvoľniť a zrelaxovať, ako to obyčajne robím.”

“Bolo to trochu chaotické. Myslím, že mám len po jednom alebo dvoch pároch zo všetkého a väčšinu mojich vecí sa im podarilo dostať von. Niektoré z nich však nie sú najvhodnejšie na používanie alebo po požiari dosť zapáchajú,” opisoval následky požiaru, ktoré sa ho priamo dotýkali. “Pred jazdou rád počúvam hudbu a Oscar sa vždy veľa sťažuje, pretože býva dosť hlučná. Tentoraz som bol bez nej.”

Jeden zamestnanec McLarenu musel absolvovať vyšetrenie v nemocnici, ale stajňa po kvalifikácii potvrdila, že je v poriadku. Ostatných členov McLarenu a hostí si “osvojil” zvyšok padoku a postaral sa o nich. Aj klub piraní sa v prípade núdze zomkne. “Veľa ľudí mi ponúkalo pomoc, čo je skvelé. Mnohé tímy boli k nám v McLarene veľmi milé, ponúkali nám pomoc a podobne, takže z tohto pohľadu to bolo fajn. Je však škoda, že dnes a zajtra ho nebudeme môcť použiť na nič, možno ani v budúcnosti.”

Paradoxne po tejto trme-vrme sa Landovi Norrisovi podarilo ohromiť padok a aj samého seba. “Cítim sa skvele. Po pole position máte vždy výborný pocit a táto je v mojej kariére druhá. Získal som už dve šprintové pole positions, ale tie ani nepovažujem za pole positions. Toto je druhá v mojej kariére. Od Soči uplynula už dlhá doba,” spomenul si na víkend, ktorý by fanúšikovia McLarenu najradšej vymazali z histórie.

“Bolo to úžasné a s prehľadom moje najlepšie kolo. V podstate celé kolo som poskladal. Mal som aj fajn zákryt, asi každou jednou zákrutou som prešiel najlepšie a dal som ich dokopy,” priblížil svoju cestu ku kvalifikačnému víťazstvu. “Max bol v prvých dvoch častiach pred nami, tak som vedel, že budem musieť predviesť niečo dokonalé, aby mi to v Q3 vyšlo. Presne to som aj spravil. Som veľmi šťastný, že som zajazdil azda aj moje najlepšie kolo vôbec.”

McLaren bude musieť v nedeľu fungovať v mierne provizórnych podmienkach, no Norris nepanikári. Chce sa sústrediť len na to, aby svoju pole position tentoraz úspešne premenil na víťazstvo. Ak sa mu to nepodarí, určite z toho nebude viniť sobotňajšie problémy.

“To nie je problém, nie som z tých, ktorí by sa sťažovali na takéto veci. Keď to bude treba, skrátka naskočím do auta. Keď máte možnosť vyhradiť si pár minút pre seba, tak ju beriete, pretože sa chcete uvoľniť a pár minút pred svojou jazdou popremýšľať. Dnes ma to nezasiahlo, ale zajtra to možno bude mať väčší dopad, že nebudem mať tú tichú chvíľu pre seba. Nebude to však koniec sveta a nebudem sa na to sťažovať,” doplnil Norris.

Súvisiace články

Diskusia