logo F1online.skF1online.sk

Máme výhodu dvoch jazdcov, hovorí Norris. Verstappen zatiaľ za Péreza zatiahne

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala14. 6. 2024

Dvojité vypadnutie Ferrari pomohlo červeným býkom upevniť si vedenie v oboch šampionátoch. V tom konštruktérskom je to však stále pomerne tesné, keďže Sergio Pérez v posledných troch veľkých cenách získal len štyri body. Lando Norris v tom vidí výhodu McLarenu, no Max Verstappen nepanikári. Pérezove výpadky dokáže celkom úspešne kompenzovať.

Posledné tri veľké ceny boli z hľadiska bodov v réžii McLarenu. Britský tím nazbieral 88, zatiaľ čo Red Bull len 62 bodov. Papájoví však najskôr musia dostihnúť Ferrari a až potom sa môžu pričiniť o zmenšovanie náskoku lídra pred najbližším prenasledovateľom.

Vzhľadom na stratu, ktorú McLaren nabral v úvode roka, Lando Norris považuje za reálny boj o druhé miesto v Pohári konštruktérov. “Je to medzi nami a Ferrari. Pôjdeme naplno. Myslím si, že jednou z našich silných stránok je to, že ako McLaren máme dvoch jazdcov, ktorí sú vpredu a nerobia chyby. V podstate každý víkend z toho dokážu vyťažiť maximum.”

“Je to zriedkavé, že na rošte nie je viacero podobných tímov, ktoré by sa niečím takým mohli pýšiť. Z nášho pohľadu však ide viac o to, čo dokážeme spraviť proti Ferrari. Sme konzistentnejším tímom. Oni spravili pár chýb a z nejakého dôvodu mali aj o čosi väčšie problémy,” pozastavil sa nad výkonnostným prepadom Ferrari.

Britský jazdec však nezabudol porovnať McLaren s Red Bullom a poznamenať, že “dvaja je viac ako jeden, ako je to v Maxovom prípade”. “My odvádzame dobrú prácu, ale musíme ísť stále naplno, prinášať vylepšenia a podobne. Mercedes sa pridáva do hry, takže získať poriadny bodový balík ako dnes bude už len náročnejšie.”

McLaren a Mercedes získali v Kanade zhodne po 28 bodov, Red Bull len o tri menej zásluhou Maxa Verstappena. Ak sa Sergiovi Pérezovi bude v nasledujúcich týždňoch “dariť” podobne ako doteraz, tak to Red Bull nebude mať jednoduché.

Vývoj priebežného poradia konštruktérskeho šampionátu

Max Verstappen však verí, že dokáže zaskočiť na tých veľkých cenách, na ktorých Pérez totálne vybuchne. Samozrejme, za predpokladu, že sa z nich nestane nová norma. “Škody boli napáchané už pred pretekmi. Keď štartujete vzadu, v takýchto podmienkach je to náročné. Potom som videl, že odstúpil pre poškodenie. Vedel som teda, že musím výrazne zabodovať, aby som ostatným tímom nedovolil sa výrazne priblížiť.”

“Pokiaľ vyhrávate a zbierate 25 bodov, tak aj keď ostatní obsadia druhé a tretie miesto, príliš nestratíte. V tom prípade si niekedy môžete dovoliť aj tieto jednorazové výpadky,” zamyslel sa nad tým, či dokáže pomôcť s obhajobou prvého miesta aj sám. “Prirodzene, chceme, aby sme mali vpredu dve autá. Nepochybujem o tom, že sa to veľmi skoro zmení.”

“Potrebujeme len pracovať na našom aute, aby sa v ňom jazdilo o čosi ľahšie a aby sme sa azda cítili o čosi komfortnejšie. Určite sa potom vrátia do hry oba monoposty ako na začiatku sezóny,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia