logo F1online.skF1online.sk

Flavio Briatore je späť! Bývalý šéf Renaultu sa vrátil do svojho starého tímu

Flavio Briatore
© Yvwv/WikiCommons
Milan Kubala
Milan Kubala21. 6. 2024

Zákulisné informácie sa opäť ukázali ako pravdivé. Alpine v piatok ráno potvrdil návrat svojho bývalého šéfa tímu a jednu z najkontroverznejších postáv v histórii Formuly 1 Flavia Briatoreho. V tíme bude pôsobiť na pozícii poradcu.

Alpine v posledných rokoch vyskúšal takmer čokoľvek. V tíme sa vystriedalo viac ako 20 rôznych osobností, no žiadna nevydržala viac ako pár mesiacov či krátkych rokov. Výsledky sa totiž nedostavili a francúzsky tím je stále na začiatku. Stopretekový plán, ktorý ho mal doviesť k majstrovským titulom, je už dávno zabudnutou rozprávkou.

Zúfalá situácia si vyžaduje zúfalé riešenie. Generálny riaditeľ Renaultu Luca de Meo sa preto rozhodol vyhľadať pomoc Flavia Briatoreho, ktorý síce doviedol Benetton a Renault k majstrovským titulom, no jeho život je opradený kontroverziami a podvodmi, ktorých vrcholom bolo zinscenovanie nehody v Singapure 2008.

Flavio Briatore bol v minulosti za svoje podvody viackrát odsúdený nielen civilným súdom, ale aj Formulou 1, resp. FIA. Po preskúmaní Veľkej ceny Singapuru 2008 mu bol udelený doživotný zákaz činnosti v kráľovnej motoršportu, no v roku 2010 bol tento zákaz zrušený a znížený na trojročný. Odvtedy však vo Formule 1 chýbal; nikto nechcel spájať svoju značku s kontroverznou postavou. Až doteraz.

Podľa dostupných informácií bude úlohou niekdajšieho šéfa tímu postarať sa o personálne vystuženie aerodynamického oddelenia v Enstone, pomôcť stajni pri rokovaniach ohľadom novej Concordskej dohody a v neposlednom rade pri hľadaní nového motorového partnera, ak sa Renault skutočne rozhodne zanechať svoj motorový program.

“BWT Alpine F1 potvrdzuje, že Flavio Briatore bol menovaný generálnym riaditeľom Renaultu Lucom de Meom za jeho výkonného poradcu pre divíziu Formuly 1,” oficiálne potvrdil jeho príchod Alpine v tlačovom stanovisku. “Briatoreho hlavnou náplňou práce budú predovšetkým vrcholové oblasti tímu vrátane hľadania špičkových talentov, poskytovania informácií na trhu s jazdcami, hodnotenia existujúcej infraštruktúry s cieľom zdokonalenia súčasného projektu a poradenstva v niektorých strategických otázkach tohto športu.”

Súvisiace články

Diskusia