logo F1online.skF1online.sk

Čandhok: Sainz nechce projekt, ale dostane ho

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala26. 6. 2024

Carlos Sainz má na stole tri ponuky, pričom ani jedna z nich mu nezaručí okamžité boje o pódiá. Španiel by určite najradšej siahol po možnosti, ktorá by mu také vyhliadky poskytla, ale podľa Karuna Čandhoka sa bude musieť zmieriť s tým, že to on bude budovať základy nového projektu.

Stavať tím je občas veľmi nevďačná práca. Celé roky z pozície jazdca môžete robiť maximum pre to, aby sa vaša stajňa dostala vyššie a jej sa to aj môže dariť, no pár zlých výsledkov či túžba vedenia vymeniť vás za mladú krv môže spôsobiť, že plody vašej práce bude žať niekto iný.

História Carlosa Sainza je z tohto pohľadu zaujímavá. V Renaulte, McLarene aj vo Ferrari sa opakoval veľmi podobný scenár; jeho tímom sa zatiaľ vždy darilo v druhej sezóne s Carlosom Sainzom na palube. V Renaulte sa bodové konto rozrástlo z 57 na 122 bodov, McLaren nadviazal na 145-bodový ročník ďalšími 202 bodmi a Ferrari získalo najskôr 323,5 a potom 554 bodov. Španiel má buď skvelý cit odhadnúť, kto sa bude dvíhať, alebo to nejako súvisí aj priamo s ním.

Napriek tomu oňho žiaden top tím nejaví záujem. McLaren je so svojimi jazdcami spokojný, Red Bull nedávno podpísal Péreza a Toto Wolff sníva o Verstappenovi alebo Antonellim. Sainzovi zostali len menej atraktívne možnosti typu “bez práce nebudú koláče”.

“Nemyslím si, že by chcel projekt. On chce ísť do Mercedesu alebo Red Bullu,” vyhlásil expert Sky Sports Karun Čandhok, ktorý v Sainzovom prípade nevidí žiadnu možnosť vyhnúť sa tvrdej práci. “On ten projekt dostane.”

Rozhodnúť by sa mohol už v priebehu tohto týždňa, aspoň to naznačil po pretekoch v Španielsku. A aj keď po podpise zmluvy si nebude môcť mädliť ruky, že o rok nadviaže na tohtoročné pódiá, predsa len by mu to malo uľaviť.

“Aj keď je milionárom a pilotom F1, v každej práci platí, že vás rozhodí, keď nemáte v kariére stabilitu,” analyzuje Sainzovo aktuálne rozpoloženie. “Psychicky vás to vyčerpáva bez ohľadu na to, či ste lekár, právnik alebo pracujete v dielni.”

“Mám pocit, že túto tému chce už uzavrieť, aby si mohol povedať, že to má za sebou a už vie, ako bude vyzerať jeho budúcnosť. Zistí, kde bude pôsobiť a bude sa môcť vrátiť k svojej každodennej práci,” doplnil Čandhok.

Súvisiace články

Diskusia