logo F1online.skF1online.sk

Gasly rozdával úsmevy: Takú rýchlosť sme nečakali

Pierre Gasly
© X/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala21. 6. 2024

Pred víkendom v Barcelone nemali v Alpine veľmi veľa dôvodov na optimizmus. Racing Bulls, jeden z ich hlavných rivalov, mal totiž nachystaných niekoľko nových komponentov, zatiaľ čo Enstone “prázdne kufre”. Paradoxne to bol však on, kto v piatok vyskočil poriadne vysoko.

Pierre Gasly v treťom sektore zajazdil najrýchlejší čas celého druhého tréningu. Tento fakt je náznakom toho, že monopost Alpinu dokáže pracovať s pneumatikami v horúcich podmienkach a neprehriať ich v prvej polovici okruhu.

“Úžasné. Bol to veľmi, veľmi dobrý druhý tréning. Trochu nás to prekvapilo,” neskrýval úsmev Pierre Gasly. “Nečakali sme, že budeme mať takú dobrú rýchlosť, ale berieme to.”

V prvom tréningu ešte všetko nezapadlo do seba, ale ôsme miesto Estebana Ocona naznačilo, že víkend v Španielsku by sa mohol vydariť. “Dnes ráno sme mali na mojom monoposte nejaké problémy po stránke aerodynamiky. V druhom tréningu sa nám to podarilo napraviť a okamžite som sa cítil fajn. Dokončil som svoje kolo, bol som s ním spokojný. Keď som zbadal našu pozíciu, zostal som pozitívne prekvapený a vyčarilo mi to úsmev na tvári.”

“V aute je pár vecí, s ktorými ešte nie som celkom spokojný a ktoré by som chcel pred sobotou zlepšiť. Určite však máme dobrý základ, s ktorým môžeme pracovať,” zhodnotil rodák z Normandie.

Aj v Španielsku je dôležitá kvalifikácia, no v pretekoch treba výraznejšie nezaostať. Ako to vyzerá z tohto hľadiska? “Musím povedať, že zatiaľ som neskúmal, ako to vyzerá v porovnaní s ostatnými. Bolo horúco a prejavila sa degradácia. Môžeme čakať podobné podmienky ako vlani, takže zatiaľ je to pozitívny piatok.”

“Večer má zápas Francúzsko, tak verím, že to bude pozitívny piatok až do konca,” odľahčil Gasly, ktorý bude sledovať zápas na európskom šampionáte. Pred ním ho však čakajú povinnosti. “Budeme ešte pracovať na tom, aby sme doladili veci a zlepšili sa.”

Esteban Ocon je deviaty, ale cíti, že mohol skončiť aj o čosi vyššie, keby nemal smolu s premávkou. Tá ho vraj trápila počas celého tréningu, takže hladší priebeh soboty by mu mohol pomôcť nájsť ešte pár desatiniek, ktoré mu chýbali na Pierra Gaslyho. “Je to zaujímavé aj trochu nečakané. Musíme pochopiť, prečo nám to teraz funguje tak dobre. Ja som nemal zrovna najlepšie kolo, bol som v premávke a môj tréning bol dosť rozkúskovaný pri dlhých aj krátkych jazdách. Budeme však kopať hlbšie a azda pred sobotou zrýchlime.”

Tento piatok je pre Alpine veľmi povzbudzujúci. Poukázal totiž na potenciál monopostu, ak mu vyhovujú podmienky a aj nastavenia zodpovedajú požiadavkám jazdcov. “Tu je to vždy zaujímavé. V Barcelone aj veľa testujeme a je fajn zistiť, ako je na tom monopost v optimálnom nastavení. Väčšina vývoja sa odohráva na takejto konfigurácii. Ak budeme mať aj zajtra takúto rýchlosť, tak nám auto funguje na tomto type tratí.”

Súvisiace články

Diskusia