logo F1online.skF1online.sk

Sainz sa ešte nerozhodol. Stihol sa však presvedčiť, že v F1 môže veriť len málokomu

Carlos Sainz
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala27. 6. 2024

Ďalší týždeň je za nami. Carlos Sainz sa vo štvrtok nepridal k Pierrovi Gaslymu a Lancovi Strollovi a neoznámil, kde bude pôsobiť v nasledujúcej sezóne. Stále dôkladne prehodnocuje ponuky od jednotlivých tímov a uvažuje, ktorý plán je realistický a má väčšiu šancu na úspech.

Z Carlosa Sainza sa po uplynulých týždňoch stane odborník na plány tímov vo Formule 1. Veľa toho bude vedieť nielen o Ferrari, ale najmä o Williamse, Audi a Alpine. Tieto tri tímy ho totiž musia pomerne podrobne informovať o tom, ako sa chcú dostať do bojov o pódiá a víťazstvá, ak ho chcú presvedčiť podpísať práve ich kontrakt.

Vzhľadom na to, že Sainz pred týždňom hovoril o blížiacom sa rozhodnutí a stále si nevybral, môžeme sa domnievať, že Alpine so svojou ponukou “na poslednú chvíľu” nie je celkom bez šance. Musí si však naň dávať pozor, pretože aj “stopretekový plán” znel veľkolepo.

Carlos Sainz vo štvrtok prehlásil, že v padoku a najmä pri rokovaniach sa oplatí slepo veriť len málokomu. “Ocitol som sa v situácii, ktorá ma veľa naučila o Formule 1. Rokovania s tímami mi ukázali, aký je tento šport tvrdý a ako málo treba niekedy veriť tomu, čo vám ľudia na začiatku rokovaní vravia. A tiež môžete veriť len veľmi málo ľuďom, pretože toto je veľmi spolitizovaný šport.”

“Do hry vstupuje množstvo takýchto vecí. Pochopil som, že je to v tomto zmysle veľmi tvrdý šport. Mám lepšiu predstavu o Formule 1, ale nebudem zachádzať do podrobností,” pokračoval španielsky jazdec, ktorý si do svojho zoznamu tímov pripíše piate meno.

Ktoré z nich je najlákavejšie? To by chcel vedieť každý, ale najmä Sainz. “Dozvedel som sa veľa informácií o tom, v akej sú pozícii. Dosť hlboko som kopal, aby som odhalil stav u nich a situáciu, v ktorej sa nachádzajú. Áno, asi mi to poskytlo lepšie pochopenie pre to, ako je na tom ten-ktorý tím.”

Úloha by bola oveľa jednoduchšia, keby pri hľadaní nového pôsobiska stačilo analyzovať súčasnú výkonnosť tímov a na základe avizovaných zmien, kvality továrne a personálu odhadnúť, či sa stajňa priblíži k pódiám alebo nie. Rok 2026 je však veľmi ďaleko a vo Formule 1 bude predstavovať také zemetrasenie, že výsledky z posledných týždňov budú mať len zanedbateľný vplyv.

Nie je to jednoduché, ale Sainz ich musí ignorovať. “Robím si také cvičenie aj s mojím tímom, že sa snažíme nehľadieť na výkony tímov v pretekoch a koncentrujeme sa len na projekt a pocity, ktoré vo mne zanechajú rokovania s jednotlivými stajňami a pohľad na kontrakty.”

“Súhlasím, že to nie je jednoduché, pretože máte v sebe súťaživého ducha a pozeráte sa na to, kto je rýchlejší. Nemyslím si však, že posledné preteky zodpovedajú tomu, v akej forme sa tie tímy ocitnú v ďalších rokoch,” uzavrel svoje zamyslenie.

Súvisiace články

Diskusia