logo F1online.skF1online.sk

Alpine má dvojité body. Gasly pomýšľal na ôsme miesto, Ocona trápila technika

Esteban Ocon
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala24. 6. 2024

Pierre Gasly a Esteban Ocon dorazili do cieľa na VC Španielska v presne rovnakom poradí ako pred dvoma týždňami v Kanade. Vzhľadom na ťažký vstup do sezóny je to vynikajúci výsledok, no Estebana Ocona teší o to viac, že nedeľa nepredbiehala hladko.

Od víkendu v Miami Alpine pravidelne zbiera body. S nulou na konte odchádzal len z Imoly, čo mu pomohlo dostať sa pred Haas v priebežnom hodnotení šampionátu. Po týchto pretekoch sa bude francúzskej stajni dýchať o niečo ľahšie.

“Sú to tretie preteky v rade, čo sme skončili na bodoch. Teším sa, že sa nám darí nachádzať konzistentnosť,” povedal pre F1 TV Pierre Gasly. “Tento víkend bol azda najlepší v sezóne s kvalifikáciou a bojmi o slušné body.”

Alpine môže byť pyšný na dvojitý postup do tretej časti kvalifikácie aj na to, že priamo bojoval s Red Bullom. “Až do posledného kola sme sa bili o ôsme miesto. Je škoda, že sme Péreza nedokázali udržať za sebou o to jedno kolo dlhšie. Do cieľa sme však dorazili za štvoricou najrýchlejších áut. Som rád, že každý víkend robíme kroky správnym smerom.”

Španielske tréningy mnohé naznačili, no piatkové jazdy a kvalifikačné simulácie zvyknú klamať. V Enstone boli opatrní, pretože také náhle zlepšenie si nevedeli ničím vysvetliť. To bude úlohou na najbližšie dni.

“Je to vzrušujúcejšie, ale stále máme na chlapcov pred nami pomerne veľkú stratu,” ozvala sa túžba neustále sa zlepšovať v Pierrovi Gaslym. “Štyri tímy sú vpredu a tento víkend sme my boli na čele druhého balíka. Je to veľký krok vpred oproti tomu, ako sme na tom boli pred pár mesiacmi. Rysuje sa nám nejaký extra výkon k dobru na monoposte. Teším sa s tímom, že sme druhýkrát bodovali s obomi autami. Dúfam, že na to nadviažeme aj v Rakúsku.”

Esteban Ocon a Pierre Gasly štartovali v podstate na rovnakej úrovni, ale tentoraz boxový múrik nemusel riešiť interné rozbroje. Po prvom stinte sa totiž dvojica rozišla a každý jazdil samostatne. Prispeli k tomu aj zatiaľ nevysvetlené problémy s autom.

Niečo však v Alpine tušia, prezradil Esteban Ocon. “Bol to veľmi pozitívny deň. Za nami sú dlhé a náročné preteky. Máme podozrenie na poškodenie podlahy v prednej časti, povedal mi o ňom inžinier. V aute sa jazdilo veľmi ťažko, bolo to až abnormálne zvláštne.”

“Preteky boli tiché a len sme sa v nich prepadávali. Bolo to náročné a na konci som takmer prehral s Nicom,” skonštatoval francúzsky pilot, ktorý sa však v závere mohol trochu uvoľniť. Nico Hülkenberg si na konci pripísal päťsekundový trest za prekročenie maximálky v boxoch a papierovo nestratil dve, ale až sedem sekúnd. “Je pozitívne, že sa nám podarilo skončiť na bodoch. Musíme pochopiť, čoho presne sa to týkalo, či je to poškodenie, alebo niečo iné.”

Pre tím je posledný víkend dôležitou vzpruhou, ale ešte netreba víťazoslávne dvíhať ruky nad hlavu. “Je to len deviate a desiate miesto. Musíme sa držať pri zemi a presvedčiť sa, či tento trend bude pokračovať. Nasledujúce tri okruhy by mali mať podobný charakter, ale po takom náročnom dni by sme mali byť na sedemnástom a osemnástom mieste, nie na desiatom. Je fajn, že aj po ťažkom dni sme na bodoch.”

Súvisiace články

Diskusia