logo F1online.skF1online.sk

Sainz tvrdí, že už nechce vyčkávať a rozhodne sa “veľmi skoro”

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala20. 6. 2024

Carlos Sainz sa už niekoľko týždňov stará o to, aby mala formulová obec čo rozoberať. Ešte stále sa totiž nerozhodol, do ktorého tímu zamieri v budúcej sezóne. Hovorí však, že sa mu už nechce viac čakať a jeho nové pôsobisko spoznáme v dohľadnej dobe.

“Najnovšie správy sú také, že rozhodnutie urobím veľmi skoro. Nechcem už viac čakať,” vyhlásil Carlos Sainz na tlačovej konferencii pred domácimi pretekmi. Spočiatku sa očakávalo, že Španiel všetko oznámi práve na domácej pôde, no zatiaľ sa nič také nestalo. “Už mi to niekoľko týždňov či mesiacov zamestnáva hlavu a myslím si, že nastal čas prijať rozhodnutie.”

Nevedno však, na čo Sainz čaká, keďže všetko má vo svojich rukách a predpokladá sa, že si vyberá len medzi Audi a Williamsom. On bude tou prvou dominovou kockou, po ktorej zapadnú na svoje miesto aj tie ostatné. Kevin Magnussen dnes na tlačovke suverénne prezradil, kto vlastne blokuje celý prestupový trh, keď bez mihnutia oka ukázal na “zátku vo fľaši” s menom Carlos Sainz.

Španiel prezradil, kde to viazne. “Ešte stále nie som rozhodnutý pre jedno ani pre druhé. Preberám to so svojím tímom a prinášame nové myšlienky. Po Kanade som mal hektické týždne a nemal som čas si k tomu sadnúť a rozhodnúť sa. Toto bude mojím cieľom v nasledujúcich týždňoch.”

Toto rozhodovanie nie je vôbec jednoduché. Na jednej strane musí Sainz brať do úvahy rok 2025, na druhej strane pokúsiť sa odhadnúť, ako na tom budú jednotlivé tímy po nástupe nových pravidiel. Také niečo však dokážete len s vešteckou guľou.

“Teraz v roku 2024 je takmer nemožné tipovať, kto bude v sezóne 2026 podávať lepšie výkony,” hovorí Sainz. “Pravidlá sú také odlišné, že odhadnúť to je lotéria alebo hod mincou. Dôležitý bude preto rok 2025, ak nedokážem predpovedať sezónu 2026 a neviem, kto bude na tom lepšie.”

Ponuka Williamsu, o ktorej sa hovorilo v poslednej dobe, by tak mohla byť pre Sainza ideálnym riešením. James Vowles by s ním chcel podpísať zmluvu 2+2, teda po skončení sezóny 2026 by sa mohol rozhodnúť zostať alebo odísť. Keďže predpovedať rozloženie síl na rok 2026 je nemožné, nič ho nebude musieť mrzieť. Otázkou však je, či Williams bude v budúcom roku na tom lepšie ako Sauber. Len málokto však o tom pochybuje.

“Ale ide tu aj o ten dlhodobý aspekt. Snažím sa to pochopiť z motorovej stránky, snažím sa spoznať tímovú dynamiku. Všetky tieto faktory zohrajú svoju úlohu pri výbere. Preto to tak dlho trvá, a preto si potrebujem vyhrať čas na prijatie tohto rozhodnutia,” ozrejmil rodák z Madridu.

Súvisiace články

Diskusia