logo F1online.skF1online.sk

Sainzovi sa krátia možnosti, jeho novým pôsobiskom ešte môže byť aj Williams

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala24. 5. 2024

Situácia na prestupovom trhu sa pre Carlosa Sainza začína trochu zamotávať. Ešte pred pár dňami sa zdalo, že si pilot Ferrari bude môcť svoje budúce pôsobisko vyberať v podstate podľa seba. Reportéri v padoku avizujú, že to už nie je také samozrejmé.

Budúcnosť Carlosa Sainza je stále neznáma. Už dlhšie vieme o tom, že o služby rodáka z Madridu má záujem budúce Audi, no očividne naňho nemieni čakať donekonečna. Ted Kravitz zo Sky Sports informoval po pretekoch v Imole, že jazdeckú otázku chce vyriešiť čo najskôr, aby sa mohlo plne koncentrovať na ďalšie kúsky skladačky. S rovnakou informáciou pred VC Monaka vyrukoval aj magazín Autosport.

Po úvodných veľkých cenách sa zdalo, že Sainzovi bude patriť svet, no jeho šance na prestup do Mercedesu a Red Bullu sa zmenšujú. Red Bull mal už podľa niektorých zdrojov ponúknuť Sergiovi Pérezovi ročný kontrakt. Mexičan naň údajne kontroval žiadosťou o dvojročnú zmluvu, no je otázne, či si ju obháji.

“Rokovania prebiehajú a Checo je stále našou prvou voľbou,” potvrdil pre Kleine Zeitung Helmut Marko. “Chceme mať jasno pred letnou prestávkou, aj keď nebudeme zbytočne na seba vyvíjať veľký tlak.”

V Mercedese sa zas čoraz intenzívnejšie skloňuje príchod Andreu Kimiho Antonelliho, aj keď Toto Wolff ešte optimisticky čaká na Maxa Verstappena. Na obe alternatívy však potrebuje viac času. Podľa nemeckého AMuSu sa rozhodovanie Mercedesu môže natiahnuť až do októbra. Carlos Sainz toľko priestoru nemá.

Dvere do Mercedesu a Red Bullu sa pomaly zatvárajú, a tak sa vo všeobecnosti očakávalo, že Sainz bude nútený pristúpiť na ponuku Audi, aby náhodou nezostal na ocot. Vo štvrtok v Monaku však naznačil, že situácia je predsa len trochu iná.

“Viem viac o tom, čo sa deje v zákulisí,” vyhlásil Carlos Sainz. “Vy máte chýry, ale nerobte si starosti, ja si nič nenechám utiecť pomedzi prsty. Všetky možnosti dám na stôl a prijmem správne rozhodnutie. Môžem vám povedať, že keď sa pustím do toho uvažovania, všetko sa udeje veľmi rýchlo. Ide o to, aby sme poskladali všetko, čo podľa mňa potrebujem mať v novom kontrakte.”

“Toto rozhodnutie bude dôležité pre zvyšok mojej kariéry. Tento rok budem mať 30 rokov, takže sa nechcem dostať pod tlak a nechať sa zahnať k chybnému rozhodnutiu,” ubezpečil.

Podľa informácií Autosportu Sainz rozbehol rokovania s Williamsom, kde by mohol pôsobiť po boku Alexa Albona. “Jedným z es v rukáve, ktoré by pre Sainza mohlo byť veľmi atraktívne, je zmluva na dodávku motorov Mercedes pre rok 2026. Špekuluje sa, že nemecký dodávateľ poskytol isté včasné sľuby v súvislosti s konštrukciou svojej novej pohonnej jednotky,” píše zahraničný zdroj.

Šéf tímu James Vowles v Imole prezradil, že Williams robí maximum pre to, aby v roku 2026 bol konkurencieschopný. Monopost pre budúcu sezónu má byť už teraz vo veternom tuneli. Hneď po odbití polnoci prvého dňa roka 2025 chce totiž začať pracovať na aute novej generácie.

Sainzove rokovania tlačia aj na Bottasa

Špekulácie o rokovaniach medzi Carlosom Sainzom a Williamsom nenechávajú chladným určite ani Valtteriho Bottasa. V súvislosti s fínskym jazdcom sa ako najhorúcejšia možnosť spomína práve návrat do britskej stajne.

Bottas pritom ubezpečuje, že s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou bude na rošte aj o rok. Na štvrtkovej tlačovej konferencii mal prezradiť, či už s Williamsom podpísal novú zmluvu, a či stále platí to, čo povedal v Imole. “Ešte som nikde nič nepodpísal. Povedal som, že stopercentná istota bude len vo chvíli, keď položím pero na papier. V tomto športe to tak chodí, že nikdy nič nie je stopercentné. Stále by som však povedal, že na 99 percent [budem v F1]. Chcel by som, aby sa to čím skôr vyriešilo, čo v podstate platí pre všetky tímy, pretože veci sa skutočne rozbehli. Dúfajme, že k tomu dôjde v nasledujúcich týždňoch.”

Rodák z Nastoly síce vo štvrtok odkázal, že počas víkendu nemá čas chodiť na rôzne stretnutia, keďže sa musí koncentrovať na svoju prácu, no do motorhomu Williamsu začal chodiť ako na klavír. Šéfa Jamesa Vowlesa navštívil v Imole, kde s ním strávil približne 15 minút. Na rozhovor však prišiel aj pred monackými tréningmi. Z motorhomu Williamsu vyšiel až po polhodine.

Veci sa skutočne rozbehli…

Súvisiace články

Diskusia