logo F1online.skF1online.sk

Stella neprezradil tajomstvo McLarenu: Nechceme, aby to skúmali aj súperi

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2024

McLarenu sa aj v tejto sezóne darí napredovať. Od pretekov v Miami je stálicou v bojoch o pódiá a víťazstvá, čo sa dá pripísať novým komponentom. Andrea Stella prezradil, že na technickom oddelení majú ešte čo zlepšovať, no podrobnosti odmietol prezradiť kvôli konkurencii.

Monoposty MCL38 mali v úvodnej fáze sezóny väčšie problémy v pomalých zákrutách. V továrni však na tejto slabine auta intenzívne pracovali a úspešne. Oscar Piastri mohol v Monaku dokonca získať pole position; až do poslednej zákruty bol na úrovni Charlesa Leclerca.

Šéf tímu Andrea Stella potvrdil, že zlepšenie v technických častiach okruhov súvisí s balíkom z Miami. “Začíname chápať, že niektoré veci, na ktorých sme pracovali, odomkli isté dôležité charakteristiky správania monopostu, čo začalo byť relevantné v pomalých zákrutách. Nechceme sa však deliť o túto informáciu, pretože nechceme, aby to začali skúmať aj naši súperi,” zdráhal sa prezradiť viac.

V tejto chvíli môžeme len špekulovať, či to nesúvisí s prednými krídlami, ktoré sa dostali na pretras v posledných dňoch. Nech sa táto záhada týka čohokoľvek, v McLarene s ňou ešte nekončia. “Pre nás je dôležité, že práca z posledných mesiacov prináša ovocie, pretože sme ešte nedorazili na koniec tejto vývojovej cesty. Vieme spraviť ešte pár ďalších vecí. Na ne sa budeme koncentrovať v rámci ďalších vylepšení pre túto sezónu a, samozrejme, pre monopost na rok 2025.”

Ak tím dosiahne výrazné zlepšenie v jednom type zákrut, spravidla musí niečo obetovať na opačnom konci spektra. McLaren by sa však tomuto scenáru mohol vyhnúť, naznačil Stella, ale aj Oscar Piastri pred VC Španielska. Catalunya dôkladne preverí monopost i v rýchlych sekciách.

“Myslím si, že môžeme byť sebavedomí. Nepovedal by som, že by sme v rýchlych zákrutách boli slabí, to sa len ostatní azda trochu dotiahli,” zareagoval Oscar Piastri po poslednom víkende. “Som presvedčený, že budeme niekde blízko čela. Red Bull bude asi o čosi silnejší ako v poslednej dobe, ale my budeme v hre.”

Ak sa McLarenu podarí miešať kartami na úplnom čele, bude mať veľmi atraktívne vyhliadky aj pred zvyškom sezóny. V posledných troch veľkých cenách je totiž britský tím najúspešnejší so ziskom 116 bodov. Red Bull ich nazbieral o desať menej a Ferrari “len” 101 bodov.

Čo si myslí o titulovom boji a vyhliadkach McLarenu Oscar Piastri? “Určite to bude ťažké, ale myslím si, že sme v hre. V Kanade sme ako tím získali najviac bodov, nie oveľa (zhodne s Mercedesom, pozn. red.), ale je to pre nás dobrý výsledok. Počas posledných víkendov sme boli veľmi konzistentní. Boli sme tiež silní na rôznych typoch tratí.”

“Niektoré veci ešte potrebujeme doladiť. Hovoríme teraz o drobnostiach, ale keď bojujete o šampionáty, aj drobné veci môžu priniesť veľký úžitok. Bude to teda veľmi ťažké, Red Bull navyše začínal s náskokom. Neviem, ako ďaleko sme za Ferrari, ale ukrojili sme z ich výhody dobrý balík bodov, takže určite sme v hre. Aby sme však z toho spravili realitu, budeme druhá polovica sezóny bude musieť byť ako z veľkej knihy,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia