logo F1online.skF1online.sk

Uvidíme dva pitstopy? McLaren očakáva strategickú zápletku

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl9. 6. 2024

Uvidíme v nedeľu zaujímavú strategickú bitku bez ohľadu na počasie? Andrea Stella presne takéto niečo očakáva a pripomína minimum dát, ktoré tímy majú zo suchých podmienok.

Aj keby v nedeľu nezapršalo, svoju rolu môže zohrať preasfaltovaná trať, nízka úroveň gripu i veľmi málo dát, ktoré tímy nazbierali na suchej trati. Dnes by to veru nemuselo byť o obligátnej jednej zastávke.

„Najmä na strednej zmesi sme videli drobenie pneumatík. Toto bude asi dnes téma pre každého. Na niektorých autách sa to prejavilo viac, pretože napríklad na rozdiel od nás odjazdili viac kôl. Stredná sada vyzerá dosť krehko, a tvrdá zase nemusí byť celkom odolná,“ zamyslel sa Andrea Stella, šéf McLarenu.

Stratégia teda dnes môže zohrať veľkú rolu. „Ak bude sucho, čo ešte vôbec nie je isté, môžu byť preteky zaujímavé zo strategického pohľadu. Tešíme sa na zaujímavé preteky,“ pokračoval taliansky inžinier.

McLaren na rozdiel od konkurencie vo Ferrari či Sergia Péreza zvládol napätú sobotňajšiu kvalifikáciu, a vyvaroval sa strategických zaváhaní či chýb. Andrea Stella zdôraznil pozitívny bod zo súčasnej F1, keď v kvalifikáciách nemá ani špička vonkoncom nič isté.

„Formula 1 prechádza veľmi zaujímavým obdobím. Pole je neskutočne tesne pri sebe, čo robí veci zaujímavejšie. Aj pre nás to bola intenzívna kvalifikácia, o množstve detailov a rozhodnutí. V jednej chvíli sa zdalo, že bude pršať, potom to vyzeralo, že použité pneumatiky fungovali priam veľmi dobre. Na tejto trati musíte myslieť na veľa premenných – počasie, zahrievanie pneumatík či to, kedy je správny čas vyjsť z garáže.“

McLaren opanoval druhý rad na štarte a v nedeľu si brúsi zuby prinajmenšom na pódium. „Sme v dobrej pozícii na štarte. Tím i piloti sa dobre vyrovnali s kvalifikačnými výzvami. Vieme, že dážď zostane v blízkosti okruhu, preto zostávame koncentrovaní a chceme vydarené preteky,“ uzavrel Andrea Stella.

Súvisiace články

Diskusia