logo F1online.skF1online.sk

V McLarene o titule nehovoria, do bitky posielajú Ferrari

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 6. 2024

Uvidíme v tejto sezóne poriadnu bitku o titul medzi viacerými značkami? Andrea Stella z Mclarenu naznačil ciele svojho tímu pre zvyšok sezóny, a práve slovíčko “titul” zatiaľ nespomína. Koncentruje sa skôr na čiastkové ciele.

Britský tím v rámci posledných štyroch víkendov raz vyhral a trikrát obsadil druhú priečku. V Pohári jazdcov je Lando Norris tretí s 56-bodovým mankom na Maxa Verstappena. Medzi tímami sú ´papájoví´ taktiež tretí, keď aj vinou slabšieho začiatku strácajú na Red Bull 92 bodov.

„Myslím si, že vo zvyšku sezóny budeme určite adept na pódiá. Niekoľko tímov je v naozaj úzkom rozmedzí pár desatín sekundy na kolo. Rozdiel môžu priniesť typológie okruhov i piloti, čo sme videli napríklad na fenomenálnom Leclercovi v Monaku. Vstupuje do toho veľa premenných. My chceme byť pripravení najlepšie, ako sa dá, a maximalizovať náš potenciál,“ skonštatoval Andrea Stella, šéf britskej stajne, na sobotňajšej tlačovej konferencii.

V McLarene by určite privítali rozšírenie zbierky víťazstiev, no o slove ´titul´ zatiaľ naozaj nehovoria. Aj podľa bodov je ich historicky najväčší rival bližšie k bitke s doteraz dominantným Red Bullom.

„Súhlasím s Charlesom v tom, že Ferrari sa môže uchádzať o tituly v oboch pohároch,“ vyhlásil Andrea Stella, ktorý objasnil ciele svojho tímu pre zvyšok sezóny. „Ako McLaren sa pozeráme na celkové poradie, kde sme v dobrej pozícii, rovnako aj čo sa týka vývoja počtu získaných bodov. O sekundu neskôr však na to zabudneme a kladieme si otázky: Čo urobiť, aby sme boli dobrí aj v ďalších pretekoch? Čo máme urobiť, aby sa nám darilo aj do budúcnosti a vychádzali nám nastavené projekty? Nekoncentrujeme sa len na výsledky. Viac sa zameriavame na procesy, podávanie výkonov a realizáciu projektov. Ak sa v F1 príliš pozeráte len na výsledky, môžete sa ľahko nechať uniesť.“

Priam unášajúce sú výkony oboch pilotov McLarenu. K dlhodobo vysokému štandardu Landa Norrisa sa pridáva aj Oscar Piastri, ktorý zažiaril v Monaku. Ak sa pozriete na graf formy Austrálčana, ten rastie od aprílových pretekov v Číne, kde sa vytrápil s degradáciou pneumatík.

„Po Číne sme si sadli s Oscarom i jeho inžinierom a pozreli sme sa na to, čo by sme mohli zlepšiť. V týchto pretekoch bol dôležitý manažment pneumatík, ktorý nie je len o jazdcovi. Pri všetkom sme našli cestu, ako sa spoločne zlepšiť. Zdá sa, že to prináša akceleráciu Oscarovho rastu. A to z pohľadu kvalifikačnej i pretekovej rýchlosti,“ uzavrel Stella.

Súvisiace články

Diskusia