logo F1online.skF1online.sk

Hamilton nemá záujem o iné kategórie, neuvidíme ho v Le Mans ani v IndyCar

Lewis Hamilton
© Sebastian Kawka/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 6. 2024

Charles Leclerc, Max Verstappen či Pierre Gasly prejavili veľký záujem o účasť na pretekoch 24 hodín Le Mans. Fernando Alonso sa na legendárnom francúzskom okruhu už predstavil a bol úspešný. Kedysi sa piloti F1 bežne zúčastňovali pretekov v iných kategóriách, ale dnes je najvyššia motoristická trieda taká náročná a taká profesionálna, že nie je vôbec jednoduché skĺbiť povinnosti vo viacerých kategóriách. Taký Lewis Hamilton o to ani nemá záujem.

Sedemnásobný šampión dal jasne najavo, že na rozdiel od Verstappena, Alonsa či Leclerca nemá záujem o vytrvalostné preteky či iné motoristické disciplíny. Nejde pritom o úplne bežné stanovisko. Aj Sebastian Vettel podľahol zvedavosti a testoval špeciál pre WEC, vyjadril tiež túžbu testovať IndyCar na slávnom okruhu Road America.

Lewis Hamilton je však v tomto smere skôr výnimkou. Sám niekoľkokrát prehlásil, že koniec jeho kariéry vo Formule 1 bude zároveň koncom celej jeho kariéry. „Vždy som rešpektoval jazdcov na Indy 500, vážim si toto podujatie a sledoval som to, keď sa toho zúčastnil Fernando. Bolo to neskutočne vzrušujúce. Páči sa mi myšlienka pretekárskeho jazdca, ktorý súťaží vo viacerých disciplínach,“ povedal Hamilton.

„Prechovávam voči týmto jazdcom obrovský rešpekt. Vyzerá to strašidelne, keď na to tlačíte v klopených zákrutách. Samozrejme, dostávam množstvo ponúk a príležitostí, ale nemám v pláne sa tam vydať a skúšať niečo seriózne,“ odkázal sedemnásobný majster sveta.

„Preteky sú celý môj život, takže si ťažko dokážem predstaviť, že odídem. Samozrejme, budem mať viac času na sledovanie. Pravdepodobne sa prídem pozrieť na preteky a zápasy športov, ktoré sa mi páčia, napríklad NBA. Pokiaľ však ide o motoršport, nemyslím si, že sa zúčastním ďalších sérií,“ dodal Hamilton.

Platí to aj pre Le Mans, keďže podľa Lewisových slov má „nulový“ záujem o ďalšie kategórie. Z Formuly 1 vraj existuje len cesta dolu a o to vraj nemá záujem. „Netúžim po žiadnych ďalších kategóriách. Na konci kariéry budem mať za sebou nejakých 30 rokov vo svete motoršportu a všetko okrem F1 je krok späť. Je to škoda, ale nemám záujem o žiadnu ďalšiu pretekársku sériu,“ hovorí Hamilton.

„Prial by som si, aby som mal väčšiu vášeň pre IndyCar alebo Le Mans, ale môj záujem je nulový. Mám viac vzrušujúcich vecí mimo motoršport, ktoré sú mojou vášňou,“ povedal svojho času Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia