logo F1online.skF1online.sk

FIA upravila svoje pravidlá: Antonelli by mohol štartovať už pred dovŕšením 18 rokov

Andrea Kimi Antonelli
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala14. 6. 2024

Junior Mercedesu Andrea Kimi Antonelli bude mať šancu štartovať vo Formule 1 už pred dovŕšením osemnástich rokov. Umožní mu to zmena v Medzinárodnom športovom kódexe, ktorý FIA zverejnila v priebehu tohto týždňa.

Až doposiaľ museli mladíci na zisk superlicencie splniť nielen výkonnostné kritériá a nazbierať dostatok bodov, ale museli mať aj viac ako 18 rokov. Medzinárodná automobilová federácia však pred mesiacom potvrdila, že dostala žiadosť o prehodnotenie tejto podmienky.

Žiadosti napokon vyhovela. V pôvodnom znení Medzinárodného športového kódexu upravila dva kľúčové články, ktoré Antonellimu bránili nastúpiť do pretekov Formuly 1. Z kódexu celkom vypadla podmienka byť držiteľom vodičského oprávnenia, ktoré je v Taliansku možné získať od osemnástich rokov.

K podmienke plnoletosti bol pridaný dodatok: “Na základe vlastného uváženia FIA môže byť jazdcovi, ktorý v poslednom období konzistentne preukazoval výnimočné schopnosti a vyspelosť v pretekoch formulových monopostov, udelená superlicencia vo veku 17 rokov.”

Antonelli má za sebou intenzívny testovací program, ku ktorému sa už čoskoro môžu pridať aj pretekové skúsenosti. Podľa zákulisných informácií ho Toto Wolff plánuje posadiť do monopostu Mercedesu už v nasledujúcej sezóne, no výrazne by mu pomohlo, keby Antonelli mal za sebou aspoň pár pretekov na zoznámenie sa s Formulou 1.

Budeme teda netrpezlivo čakať, či sa Totovi Wolffovi podarí dohodnúť so šéfom Williamsu Jamesom Vowlesom. Williams sa totiž spomína ako potenciálny “inkubátor” pre sedemnásťročného Taliana, keďže výkony Logana Sargeanta zatiaľ tím neohúrili.

Andrea Kimi Antonelli má už na svojom konte potrebných 40 bodov na udelenie superlicencie. Zostáva už len získať povolenie FIA, aby mohol štartovať ako sedemnásťročný, teda pred osemnástymi narodeninami, ktoré oslávi 25. augusta.

Súvisiace články

Diskusia