logo F1online.skF1online.sk

Allison chváli „metronóm“ menom Antonelli. Vowles priznal, že Sargeant je v ohrození

Andrea Kimi Antonelli
© X/Prema
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 5. 2024

Špekulácia, že Andrea Kimi Antonelli nahradí v Imole Logana Sargeanta sa nenaplnila. Dohady o ďalšej budúcnosti dvoch mladíkov však nekončia. Taliansky tínedžer pokračuje v intenzívnom testovacom programe s Mercedesom a americký pretekár si prvýkrát od svojho šéfa verejne vypočul, že jeho budúcnosť je neistá. Je tu však stále niekoľko otázok, na ktoré nepoznáme odpoveď.

Williams tento týždeň oficiálne potvrdil zotrvanie Alexa Albona. Rozhodnutie o Loganovi Sargeantovi si vlani nechával na poslednú chvíľu. Americký pretekár však nepookrial ani v tomto roku a opäť počúva na svoju adresu slová kritiky. Mohol by ho nahradiť Antonelli? Z Mercedesu totiž na adresu talianskeho mladíka zaznievajú len slová veľkej chvály.

„Mal som veľkú radosť, keď som počúval inžinierov, ako opisovali spoluprácu s ním,“ povedal technický riaditeľ Mercedesu James Allison na adresu Antonelliho. „Je to mladý a nadšený pretekár, veľmi rýchly a tempo drží ako metronóm.“

„Do monopostu F1 sa prvýkrát posadil len nedávno, ale už po jednom či dvoch kolách to vyzeralo, ako by s ním mal roky skúseností. Nasadol do auta súčasnej generácie s otvorenou mysľou. Cítil všetky tie veci, ktoré by ste od neho očakávali, ale bez vplyvu skúseností s autami predchádzajúcej generácie. Berie ich také, aké sú a hovorí nám, aké silné či slabé stránky cíti a necháva na inžinierov, aby sa to pokúsili zlepšiť. Vyzerá ako veľmi sľubný mladý jazdec,“ zakončil Allison chválospev na adresu Antonelliho.

Zdá sa to ako jednoduché rozhodnutie. Ale nie tak rýchlo. Máme tu aj slová šéfa Williamsu Jamesa Vowlesa, ktorý jasne deklaroval, že hľadá jazdca na sezóny 2025 a 2026. Ak sa nástupcom Sargeanta stane Antonelli, tak do Mercedesu by mal najskôr nakuknúť až v roku 2027.

Vowles však nijak neskrýval, že Logan to má nahnuté. „Mali sme s ním priamy rozhovor, čo je vždy veľmi ťažké. Je jednoduchým faktom, že je v ohrození. Taká je skrátka skutočnosť. Musí podávať lepšie výkony než v súčasnosti. V F1 vládne meritokracia. Pomáham mu na jeho ceste a chcem, aby uspel,“ odkázal šéf Williamsu prostredníctvom televízie Sky.

„Zároveň však komunikujeme s pár ďalšími pretekármi, pretože na roky 2025, 2026 a 2027 chceme správnu jazdeckú zostavu. Možno sa o pár týždňov dozviete nejaké novinky,“ povedal Vowles.

Na otázku, či by mohol vyhodiť Sargeanta ešte pred koncom sezóny 2024, odpovedal: „Prichádzate so závermi, ktoré z toho nevyplývajú. Nič také nehovoríme. Ja hovorím o rokoch 2025 a 2026, nie o tejto sezóne,“ povedal šéf Williamsu.

„Pýtam sa, ako vytvoríme správne základy pre ďalšie napredovanie? Keď budeme o niekoľko týždňov podpisovať zmluvu, budem to práve ja, kto povie, ako na tom sme. Súčasťou toho je aj rešpekt k Loganovi. Dal som mu príležitosť a v týchto oblastiach sa musí zlepšiť,“ dodal bývalý hlavný stratég Mercedesu.

Súvisiace články

Diskusia