logo F1online.sk

Uvidíme Antonelliho už v Imole? Podľa Sawarda záleží na výnimke od FIA

Andrea Kimi Antonelli
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 4. 2024

Aj keď je Andrea Kimi Antonelli vo svojej prvej sezóne vo Formule 2 priebežne „až“ na deviatom mieste, naďalej budí pozornosť. Viaceré zdroje naďalej naznačujú, že Toto Wolff má eminentný záujem na tom, aby dostal taliansky klenot do Formuly 1 čo najskôr. Vek je však jednou z podmienok na zisk superlicencie a túto Antonelli nespĺňa.

Rodák z Bologne nemal v kariére problém so ziskom 40 bodov, ktoré sú podmienkou na vstup do Formuly 1. Problémom je vek. Druhou podmienkou totiž je dovŕšenie osemnástich rokov. Antonelli však oslávi plnoletosť „až“ 25. augusta. V tomto roku už niektoré zdroje naznačili, že sa uvažuje o jazdeckej výmene vo Williamse. Na svojej domácej veľkej cene v Monze by vraj Kimi mohol nahradiť Logana Sargeanta a nastúpiť na svoje prvé preteky vo Formule 1.

Renomovaný novinár Joe Saward však tvrdí, že Wolffovi a Mercedesu sa nechce čakať. Antonelliho chcú mať v kokpite stoj čo stoj a okamžite. „Mercedes momentálne skúma, či by bol dobrý nápad, keby v roku 2025 posadili do sedačky Lewisa Hamiltona svoje zázračné dieťa Andreu Kimiho Antonelliho. Sedemnásťročný Talian strávil dva dni testovaním monopostu W12 z roku 2021 v Rakúsku. V nasledujúcich týždňoch je naplánovaná séria ďalších testov s monopostom W13 z roku 2022,“ napísal známy žurnalista vo svojom blogu.

„Zdá sa, že tím je ochotný povýšiť Antonelliho, ale má obavy, či to nebude príliš veľký krok a či by nebolo lepšie, keby dostal nejaký čas v menšom tíme a pripojil sa k Mercedesu až v roku 2026. Mohli by ho požičať Williamsu, ktorý momentálne hľadá pilota. Tento tím by Antonelliho vzal, keby ho mohol mať osemnásť mesiacov. Problém však je, že až 25. augusta dovŕši 18 rokov a tým splní jednu z podmienok na zisk superlicencie,“ vysvetlil Saward.

Čo sa s tým teda dá robiť? Nie je bez zaujímavosti, že vekovú hranicu zaviedla FIA po tom, čo do Formuly 1 vtrhol sedemnásťročný Max Verstappen. Vek a určitá fyzická vyspelosť znie ako relevantná podmienka pre najvyššiu motoristickú triedu, ale ako sa hovorí, kde sú pravidlá, tam sú aj výnimky.

„Williams by sa mohol pokúsiť o výnimku na pôde FIA, keďže taký Max Verstappen nemal problém, keď vstúpil do Formuly 1 vo veku sedemnásť rokov. Keď na to mladý pretekár má, tak by mu mali dovoliť vstup do F1. To je férový argument,“ píše Saward.

Britský žurnalista sa pritom pohráva s myšlienkou, že šance Williamsu na výnimku nie sú malé. Generačný talent (ak tento status časom potvrdí) a ešte k tomu z Talianska je pre Formulu 1 určite lákavý. Na druhej strane snaha o amerického pretekára je taktiež známa, hoci Sargeant svojimi výkonmi nenaplnil očakávania. „Odmietnutie by znamenalo ďalší nelichotivý príbeh na adresu FIA. Ak by Antonelli dostal výnimku, 19. mája by sedel vo Williamse v Imole, čo je ideálne miesto na debut bolonského jazdca v F1,“ vyhlásil Saward.

Išlo by o skutočnú iróniu osudu. Logan Sargeant by odjazdil svoje posledné preteky na domácej pôde na Floride, Antonelli svoje prvé na domácej pôde v regióne Emilia-Romagna.