logo F1online.skF1online.sk

Verstappen radí Antonellimu: Neboj sa robiť chyby

Andrea Kimi Antonelli
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala31. 5. 2024

Na obzore je ďalší megatalent. Potenciálne už v tejto sezóne by sme mohli vidieť na štartovom rošte Andreu Kimiho Antonelliho, o ktorom sa hovorí, že by mohol byť novým Maxom Verstappenom. A kto by mu mohol pred dovŕšením osemnástich rokov poradiť lepšie ako práve Verstappen?

Andrea Kimi Antonelli sa intenzívne pripravuje na príchod do Formuly 1. S Mercedesom absolvuje pravidelné testy v staršom monoposte a čaká na svoj debut. Sedemnásťročný Talian je tiež horúcim kandidátom na miesto v Mercedese, ak sa Totovi Wolffovi nepodarí splniť si sen a do tímu prilákať Maxa Verstappena.

O sedačku v Mercedese sa uchádza aj Carlos Sainz, ale Španiel zrejme nebude mať záujem len vypĺňať medzeru, kým sa bude pripravovať Antonelli. Preto sa má rozhodovať medzi skostnateným korporátom Audi a Williamsom, ktorý by mu v dohľadnej dobe mohol poskytnúť zaujímavejšie vyhliadky.

Nuž a ak sa Williamsu podarí získať Sainzove služby, po letnej prestávke môže pomôcť Mercedesu s výchovou Andreu Kimiho Antonelliho, ktorý 25. augusta dovŕši dospelosť. Pár veľkých cien na chvoste štartového poľa, kam nesmeruje každá kamera a objektív, by mu len prospelo.

Ako mu totiž radí Max Verstappen, na začiatku kariéry je nutné robiť chyby. Keď začnú prichádzať v bojoch o titul, bude to katastrofa. “Dúfam, že to nie je príliš odstrašujúce, ale stále si nováčik a stále sa toho musíš veľa naučiť,” prihovára sa mladíkovi. Holanďan prezradil, čo on vnímal ako veľkú výzvu. “V mojom prípade to bolo odjazdiť celú dĺžku pretekov. Vo Formule 3 sme mali 35-minútové preteky, takže je toho oveľa viac.”

Po veľkých cenách sa zas bude spoznávať. “Treba si prežiť dobré aj ťažké chvíle, ako sa po náročných víkendoch z toho dostaneš, čo ti nesedí a podobne. Je toho veľa, čo sa treba naučiť. Na druhej strane nad tým prehnane nerozmýšľaj, len to nechaj ísť. Keď si talentovaný, čo v Kimiho prípade vidíme, že má veľký talent, netreba si robiť ťažkú hlavu z chýb. Musíš robiť chyby. Ideálne budeš robiť tie chyby v časoch, keď ešte nebudeš bojovať o titul.”

Max Verstappen za svojich mladíckych čias hneval mnohých súperov a občas aj vlastný tím. Chýb bolo neúrekom, no postupom času začali miznúť. “Ja som mal v tomto smere šťastie, že som jazdil v Toro Rosso. Nesledovalo ma tak veľa ľudí. Za takých okolností si občas môžeš dovoliť aj nejakú hlúpu chybu. Robiť ich je dôležité, pretože aj keď si celý čas budeš hovoriť ‘nemôžem spraviť toto, nemôžem spraviť tamto’, naozaj sa prispôsobíš situácii, keď ich spravíš a pohneš sa vpred.”

“Tiež treba rásť ako človek, aj mimo auta. Treba vedieť, čo očakávaš od svojho súkromného života,” pokračuje dnes už trojnásobný majster sveta.

Počas víkendu Formuly 1 je zas dôležité svojim inžinierom vysvetliť, čo potrebuje zmeniť na monoposte. Podávať dobrú spätnú väzbu sa učí už teraz, keďže s Mercedesom cestuje po rôznych okruhoch a s inžiniermi sa venuje aj tejto činnosti.

“Nuž a potom čoraz viac chápať nastavenia monopostu. Naše autá sa, samozrejme, vyvíjajú, ale keď si v jednom konkrétnom tíme, postupne zistíš, čo funguje a čo nie. Keď si s tými istými pretekovými inžiniermi a ľudmi okolo teba, ktorí ladia nastavenia auta, tak čím viac času s nimi stráviš, tým to bude ľahšie,” popisuje dôležitosť toho mať okolo seba zohratý tím.

Netreba stresovať. “Nepremýšľaj však o tom prehnane intenzívne, len to nechaj plynúť. Keď si taký mladý, snaž sa byť čo najrýchlejší, rob chyby, zbieraj dobré výsledky v pretekoch a príliš nad tým nerozmýšľaj. Teraz to už viem všetko vysvetliť, ale v tej chvíli o tom človek netuší. Takže ísť do toho zľahka a keď budeš mať okolo seba dobrých ľudí, tí ťa nasmerujú.”

Súvisiace články

Diskusia