logo F1online.skF1online.sk

Monako pomôže skryť slabiny nášho auta, hlási Russell

George Russell
© Sam Bloxham/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 5. 2024

Jedným z prekvapení víkendu v Monaku môže byť Mercedes, ktorému v tejto sezóne stále chýba pódiová trofej. Prečo by tu mali byť strieborné šípy konkurencieschopnejšie než na iných tratiach? Podľa Georgea Russella im pomôže fakt, že v Monaku sú všetky zákruty pomalé.

Tohtoročný monopost Mercedesu je evolúciou svojho predchodcu a v mnohých smeroch je lepší. Stále mu však chýba čistá rýchlosť, no čo je ešte dôležitejšie, na každom okruhu sa nájde úsek, na ktorom výrazne zaostáva, aj keď vo všetkých ostatných zákrutách môže držať krok s Ferrari či McLarenom.

“Celú sezónu vieme, že máme problém nájsť balans medzi rýchlymi a pomalými zákrutami,” opisuje súčasné problémy monopostu W15 George Russell. “Buď sme konkurencieschopní v pomalých a trápime sa v rýchlych zákrutách, alebo je to naopak. Na tejto trati sú podobne rýchle zákruty. Dúfame, že preto budeme o čosi konzistentnejší.”

V Mercedese opisujú tento problém ako “problém malej periny” v chladnej miestnosti. Ak si krátku perinu vytiahnete až ku krku, oziabajú vám nohy. Ak si zas zakryjete nohy, bude vám zima na chrbát. Inžinieri strieborných šípov sa analogicky snažia čo najlepšie umiestniť perinu tak, aby pokrývala pomalé aj rýchle zákruty, no zatiaľ sa to zdá byť nemožné. Perinu treba zväčšiť.

Mercedesu sa to pomaly darí, ale ešte má pred sebou veľa šitia. “Auto má rozhodne v priebehu kola lepší balans. Na začiatku sme veľmi bojovali s hľadaním balansu medzi rýchlymi a pomalými zákrutami, ale myslím si, že robíme pokroky. Keď sa pozriete na našu stratu na Red Bull a náskok pred zvyškom stredu poľa, posunuli sme sa viac dopredu.”

“Treba však povedať, že rovnakým tempom sa posúvajú dopredu aj Ferrari a McLaren,” nezabudol dodať aj “bé” Russell. “Musíme pokračovať v práci a prinášať vylepšenia. Celý tím ide naplno, aby ich na trať priniesol čo najskôr.”

V Monte Carle sa predstavia balíčky na maximálny prítlak. Kto ho bude mať viac, ten bude mať k pole position najbližšie, ale nezíska ju automaticky. George Russell pripomína, že monackú kvalifikáciu môžu ovplyvniť rôzne okolnosti.

“Monako je veľká výzva. Priebeh víkendu naruší veľa vecí a vy potrebujete nájsť to optimálne okno. Trať sa vyvíja a zrýchľuje sa, od prvého tréningu až po kvalifikáciu sú to často až tri sekundy. Aj keď máte dobrý piatok, v sobotu musíte byť pripravení sa opäť adaptovať.”

“Videli sme to aj dnes. Keď som bol na stretnutí s inžiniermi, bolo krásne jasno a svietilo slnko. Keď som odtiaľ odchádzal, husto pršalo. Aj to by mohlo okoreniť tento víkend,” doplnil Russell, ktorému však bude protirečiť predpoveď počasia. Pravdepodobnosť zrážok je na kvalifikáciu a preteky veľmi nízka.

Súvisiace články

Diskusia