logo F1online.skF1online.sk

Russellovi v honbe za pole position „neskutočne pomohli“ Hamiltonove dáta

George Russell
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 6. 2024

Po skončení kanadskej kvalifikácie sa na špici objavilo nečakané meno. George Russell vybojoval svoju druhú pole position v kariére a pred nedeľnými pretekmi sa pozerá len na víťazstvo. Jeho Mercedes je vraj tento víkend absolútne fantastický, takže nevidí dôvod, prečo by sa mu to nemalo podariť.

Po sobotnej kvalifikácii musíme zdôrazniť niekoľko podstatných skutočností, vďaka ktorým vyzerá George Russell a jeho monopost ešte lepšie, než sa zdá pri pohľade na časy. Po prvé, najrýchlejší čas v Q3 zajazdil na použitých pneumatikách, pričom čerstvé majú byť o tri alebo štyri desatiny rýchlejšie; po druhé, jeho čas v Q2 bol o štvrť sekundy rýchlejší než v Q3; a po tretie, podľa slov samotného Russella má Mercedes v Kanade najrýchlejšie auto.

Potvrdil to však len on, kým Lewis Hamilton utŕžil v sobotu vysokú porážku a skončil až siedmy. Po treťom tréningu to však vyzeralo celkom odlišne. „Lewis ráno absolútne lietal a bol ďaleko predo mnou,“ priznal Russell po skončení kvalifikácie.

„Musel som sa pozrieť na jeho dáta, aby som sa pokúsil pochopiť, čo robil inak. Ak mám byť úprimný, neskutočne mi to pomohlo. Som rád, že sme to dokázali, pretože za všetku tú tvrdú prácu sme si to zaslúžili. Tento víkend som mal v aute úžasný pocit,“ dodal spokojne Russell.

Aj keď Mercedes v poslednom čase nasadil len menšie vylepšenia, na nové predné krídlo ukazuje prstom aj George pri vysvetľovaní pokroku Mercedesu. Vraj to prinieslo väčšie zlepšenie, než v tíme očakávali. Už po Monaku si v Brackley verili a možno už čoskoro ich čaká veľká eufória.

„Obrovské vzrušenie,“ opísal náladu v tíme Russell. „Už je to nejaký čas, čo sme zažili tento pocit. Za oponou sa v Brackley a Brixworthe veľmi tvrdo pracuje a v tejto bitke sme hodnú chvíľu chýbali. Už sa zdalo, ako keby sa tá tvrdá práca nemala vyplatiť.“

„Predtým sme sa trápili s nedotáčavosťou, vlani sme zas trpeli veľkou pretáčavosťou. Snažili sme sa nájsť zlatú strednú cestu medzi týmto rokom a vlaňajškom. Teraz mám pocit, že sa nám darí nájsť ideálne okno. Úprimne sme o tom hovorili už veľmi dlho, ale až teraz prišiel pocit úľavy, že sa to skutočne premietlo do pole position,“ dodal spokojne britský pretekár.

Súvisiace články

Diskusia