logo F1online.sk

S Neweym by chcel pracovať aj Alonso: Párkrát som bol blízko

Fernando Alonso
© LAT/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 5. 2024

Kto je najväčšou legendou Formuly 1? Kto je najväčším géniom, akého bohatá história tohto športu videla? Schumacher, Hamilton, Senna alebo Fangio? Takéto mená väčšinou lietajú éterom pri tejto otázke, ale čo keby sme ju posunuli na ďalšiu úroveň a povedali, že najväčšou legendou histórie Formuly 1 je Adrian Newey? Cítiť to aj na záujme, ktorý tento muž vzbudzuje, keď je na trhu. Podčiarkujú to aj slová Fernanda Alonsa.

Ste šéf tímu a môžete si vybrať, či budete mať Verstappena s Hamiltonom ako svojich jazdcov alebo Adriana Neweyho ako svojho technického riaditeľa, čo by ste si vybrali? Väčšina šéfov tímov by si asi vybrala druhú možnosť. Tak kto je potom najväčším géniom v histórii Formuly 1?

Áno, aj takéto filozofické otázky vyvoláva možný prestup Adriana Neweyho do iného tímu. Aj osobnosti ako Lewis Hamilton či Fernando Alonso by sa vzdali nejednej zo svojich požiadaviek, keby mohli pracovať s takým velikánom. V Miami to pred novinármi všetci svorne potvrdili.

„Vždy som s ním chcel pracovať,“ prehlásil Alonso. „Veľmi ho rešpektujem. Považujem ho za pravdepodobne najlepšieho, akého kedy F1 videla. Je to legenda tohto športu.“

„Svojím spôsobom sa cítim poctený, že s ním zdieľam jeden padok, aj keď som jeho súper. Mám však šťastie, že som sa stal súčasťou jeho cesty a on bol tiež súčasťou tej mojej. Do garáže mi čoskoro pribudne Aston Martin Valkyrie. Vlastniť auto Adriana Neweyho bude pre mňa malý darček,“ dodal Alonso, ktorý sa podobne ako Hamilton poriadne zalíškal Neweymu.

Adrian svojho času zaradil medzi svoje najväčšie ľútosti aj Fernanda. Geniálny konštruktér nikdy nepracoval s Hamiltonom, Alonsom a pre Ferrari. Niečo z toho by sa mohlo už čoskoro zmeniť, aj keď španielsky pretekár zaspomínal, ako bol raz blízko k tomu, aby s Neweym spolupracoval.

„Párkrát som bol blízko. Dokonca som párkrát hovoril aj priamo s Adrianom, pretože niektoré z týchto stretnutí v minulosti nezahŕňali len Christiana Hornera a Helmuta Marka, ale na pár z nich sa zúčastnil aj Adrian. Nikdy som sa netajil svojím obdivom k nemu a on ma vždy rešpektoval. Uvidíme, čo prinesie jeho budúcnosť,“ povedal Alonso.

„Už len to, že je spájaný s Aston Martinom, je dobrý signál. Aston Martin je nejakým spôsobom spájaný s legendou tohto športu. Už teraz sme veľmi spokojní s naším technickým oddelením. Uvidíme, ako sa rozhodne a či vôbec chce pracovať vo Formule 1. Najdôležitejšie pre nás je, aby sme sa sústredili na nové pravidlá v roku 2026,“ uviedol španielsky pretekár.