logo F1online.skF1online.sk

Marko pripúšťa, že Newey môže skončiť u konkurencie

Helmut Marko, Christian Horner, Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 5. 2024

Najúspešnejší konštruktér všetkých čias opúšťa svoj tím. Nájde si Adrian Newey po stajniach Fittipaldi, March (neskôr premenovaný na Leyton House), Williams, McLaren a Red Bull ďalšie pôsobisko? V Miami trvali Red Bull i Newey na stanovisku, že sa chystá na odpočinok, aj keď oficiálne neoznámil koniec kariéry. Aj Helmut Marko však pripúšťa, že fantastická kariéra geniálneho dizajnéra môže pokračovať.

Newey povedal médiám v Miami, že sa cíti ako Forrest Gump, je unavený a chce oddychovať. Vraj sa s manželkou chystajú na cestu karavanom po Francúzsku. Podľa zástupcov samotného tímu sa dostavil syndróm vyhorenia, aj keď o konci kariéry nepadlo ani slovko.

„Prišlo to znenazdajky, ale keď stratí motiváciu a cíti vyhorenie, tak to musíte akceptovať,“ povedal poradca Red Bullu Helmut Marko pre Sky Germany. „Keďže odviedol pre Red Bull Racing vynikajúce služby, obojstranne prijateľným riešením bolo ukončenie zmluvy po vzájomnej dohode.“

„Samozrejme, Neweyho odchod je bolestivý. Je to najlepší dizajnér vo Formule 1 a veľmi rešpektovaný človek. Na druhej strane máme široký technický tím, ktorý teraz vedie Pierre Waché, s množstvom mladých talentov,,“ dodal Marko.

Stavidlá špekulácií sa však naplno otvorili. Niet najmenších pochýb, že Neweyho by vo svojom tíme chcel každý šéf – teda až na Zaka Browna, ktorý sa nechystá Adriana ani osloviť – a niektorí aj priznali svoj záujem. Minimálne od svojho bývalého tímu Williams vraj dostal ponuku, ale to asi nie je destinácia, v ktorej Newey nakoniec zakotví.

Ak bude pokračovať v kariére, jeho budúcnosť je veľmi intenzívne spájaná s Ferrari. Aj Marko pritom pripúšťa, že Red Bull nemusí byť Neweyho poslednou destináciou. „Obávam sa, že po čase premýšľania pocíti opäť hlad po pretekaní. Potom bude k dispozícii konkurencii, ale nie nám,“ priznal poradca Red Bullu.

„Jeho najväčšou prednosťou bola vždy zmena pravidiel. Chvalabohu príde až v roku 2026. Som však presvedčený, že náš súčasný tím má potrebné skúsenosti a znalosti, aby sme zostali konkurencieschopní. Určite je to však oslabenie aj z psychologického hľadiska,“ povedal Marko.

Súvisiace články

Diskusia