logo F1online.skF1online.sk

Newey nekončí: Vážne zvažujem pôsobenie v inom tíme

Adrian Newey a Piero Ferrari
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 5. 2024

Keď sa prvýkrát objavili novinky o odchode Adriana Neweyho z Red Bullu, nikto netušil, aký bude jeho ďalší krok. Tieto správy sa nakoniec naplnili a Newey skutočne odišiel z tímu, v ktorom pôsobil osemnásť rokov. Ani on sám však neodhalil, aká bude jeho ďalšia budúcnosť. Teraz však priznal, že na dôchodok nemyslí.

Adrianov koniec v Red Bulle vyvolal podobnú pozornosť ako prestup Lewisa Hamiltona do Ferrari. Najúspešnejší konštruktér všetkých čias je podľa drvivej väčšiny zasvätených cennejší než najlepší jazdec na rošte. Aká však bude jeho budúcnosť?

Novinárom v Miami povedal, že sa cíti ako „Forrest Gump“ a potrebuje odpočinok. Podľa Helmuta Marka v Red Bulle tušili, že ich hlavného technického riaditeľa postihol syndróm vyhorenia. Teraz sa Newey objavil na verejnosti prvýkrát po VC Miami. V podcaste pre Oyster Yachts odpovedal na otázky svojho manažéra Eddieho Jordana, ktorému priznal, že „vážne zvažuje pôsobenie v inom tíme, odchod do nového prostredia a pokračovanie v kariére ďalšie štyri alebo päť rokov, alebo tak nejak“.

Vyzerá to, že Adrian skutočne nepatrí k ľuďom, ktorí by chceli ísť do dôchodku. „Teraz som trochu unavený, ale v určitom okamihu sa pravdepodobne vrátim,“ vyhlásil Newey, čo je jasný signál všetkým záujemcom, ktorí sa momentálne tvrdo bijú o jeho služby.

„Môj otec skončil ako 65-ročný a trochu zišiel zo svojej životnej cesty, trochu stratil dušu,“ spomína Adrian. „Bernie Ecclestone a Roger Penske povedali, že mozog je ako sval, potrebuje cvičenie, takže potrebujete pokračovať.“

V zákulisí sa už intenzívne hovorí o rokovaniach s Ferrari, ktoré väčšina ľudí považuje za nové pôsobisko geniálneho konštruktéra. Oficiálne rozhodnutie však ešte nepadlo a sám Newey túto záležitosť odmietol komentovať. Kým mu vyvolávajú aj tímy ako Williams, Aston Martin či McLaren, samotného Adriana vraj prekvapila pozornosť, ktorú vyvolalo jeho rozhodnutie.

„Nikdy by mi ani nenapadlo, že to bude taká veľká správa. Takmer ma šokovalo, že sa to objavilo vo všetkých novinách a v televízii,“ povedal Newey skromne.

Veľa sa špekulovalo o skutočných dôvodoch jeho odchodu. Podľa jeho vlastných slov nebol jeden. Odmietol však zájsť do detailov. „Odísť z Red Bullu bolo veľmi ťažké rozhodnutie, ale musel som ho urobiť z mnohých dôvodov. Boli ako moja rodina,“ povedal Newey.

Na ďalšiu dôležitú odpoveď tak stále čakáme. Zamieri Adrian skutočne do Ferrari, alebo sa rozhodne pre zotrvanie na anglickej pôde? V každom prípade neznel ako muž, ktorý by sa tešil do dôchodku.

Súvisiace články

Diskusia