logo F1online.skF1online.sk

Newey: Na Red Bulle RB20 je jedna vec, s ktorou nie som spokojný

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 5. 2024

Red Bull má za sebou dominantný vstup do sezóny a v dohľadnej dobe určite nikam neodchádza na rozdiel od jeho technického exriaditeľa. Adrian Newey prezradil, že monopost RB20 stále nepovažuje za dokonalé dielo a ešte má priestor na zlepšenie.

Červení býci v doterajšom priebehu sezóny zaznamenali dve porážky. V Melbourne vyradili Maxa Verstappena z hry brzdy a v Miami problémy s pneumatikami a špecifické podmienky, ku ktorým sa pridal výrazne vylepšený McLaren. Red Bull však v Imole chce získať späť niečo z náskoku, o ktorý prišiel.

Vylepšenia na aute by mali byť podľa talianskeho insidera Zandera Arcariho relatívne drobné, ale s cieľom odomknúť potenciál monopostu a ukázať súperom, že na to, aby Red Bull porazili, nebudú stačiť dva balíčky vylepšení.

A to podľa Adriana Neweyho nie je všetko. “Vždy existuje priestor na zlepšenie,” vysvetľoval pre Sky Sports F1. “Toto auto je treťou evolúciou monopostu z roku 2022 v rámci týchto pravidiel. Pred veľkou zmenou v roku 2026 nás čaká ešte jeden ročník, takže stále hľadáme drobnosti tu a tam.”

“Základná architektúra monopostu zostáva zachovaná, ale napríklad na aute je jedna vec, s ktorou tento rok nie som prehnane spokojný. Je to niečo, čo sa zmení v neskoršej fáze roka, alebo s väčšou pravdepodobnosťou to bude upravené v nasledujúcom roku,” avizuje ďalšie vylepšenia na ceste k dokonalosti.

Odstránenie spomínanej slabiny však už nebude na Neweyho pleciach. Z technického oddelenia k nemu prestávajú pritekať informácie a čoskoro Red Bull opustí úplne, možno už pred nasadením týchto noviniek.

A ktovie, Adrian Newey by už v tom čase mohol sedieť v úplne novej kancelárii u jedného z konkurentov, ktorému pomôže s vývojom auta novej generácie. Ak by však nové pravidlá boli príliš obmedzujúce, pre geniálneho konštruktéra by to nemuselo byť také lákavé.

Čo hovorí na pripravované pravidlá? “Musím priznať, že keď boli v roku 2020 oznámené pravidlá pre ročník 2022, tak moja prvá reakcia bola, že sú príliš obmedzujúce. To je vždy škoda. Čím sú pravidlá reštriktívnejšie, tým viac brzdia kreativitu. Ukázalo sa však, je v nich dosť veľa flexibility, čo sme videli na začiatku roka 2022; videli sme množstvo rôznych kriviek.”

“Pravidlá pre rok 2026? Zdá sa, že to bude iná sada pravidiel, no už teraz ju odpisovať a tvrdiť, že nebude dobrá? To je predčasné. Ako konštruktér si v istom bode utvoríte názor, či budú pravidlá dobré alebo zlé, no musíte ho ignorovať a pustiť sa do tejto výzvy. Som si istý, že to bude ďalšia veľká výzva. Budem jej súčasťou? To skutočne neviem,” odkázal Newey. “Bude to veľká výzva pre každého, kto bude toho súčasťou.”

Súvisiace články

Diskusia