logo F1online.skF1online.sk

Na Neweyho odchode sa podieľali aj Hornerove vyjadrenia, priznal Marko

Helmut Marko, Emerson Fittipaldi a Adrian Newey
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 5. 2024

Formula 1 stojí na prahu ďalšieho obrovského prestupu. Adrian Newey oficiálne zamával Red Bullu a teraz čakáme, aké bude jeho ďalšie rozhodnutie. Niektorí si myslia, že odíde na odpočinok, ale dokonca aj Helmut Marko priznal, že geniálny konštruktér zatúži po krátkej dobe po návrate do kolotoča Formuly 1. Poradca Red Bullu vo svojom poslednom rozhovore vysvetlil, že odchod hlavného technického riaditeľa bol už nejakú dobu zjavný.

Ešte koncom minulého roka hovoril Newey o svojom tíme ako o „rodine“. Krátko nato však došlo k niekoľkým udalostiam. Vyšetrovanie šéfa stajne Christiana Hornera bolo jednou z nich, ale médiá radi spomínajú aj na komentár Adrianovej manželky Amandy na sociálnej sieti X.

Tá vystúpila, keď portál Motorsport.com zverejnil rozhovor s bossom Red Bullu Christianom Hornerom, v ktorom trochu nešikovne (ale zrejme celkom úmyselne) bagatelizoval rolu najúspešnejšieho konštruktéra všetkých čias pri úspechoch Red Bullu v posledných rokoch. „To je riadna blbosť,“ napísala vtedy Amanda v komentári.

Táto udalosť vzbudila oveľa viac pozornosti až o niekoľko mesiacov neskôr, keď sa Newey rozhodol pre odchod z Red Bullu. Aj Helmut Marko priznal, že táto epizódka zohrala svoju rolu. „Nie, jeho odchod nás neprekvapil. Už nejaký čas to bolo zrejmé,“ povedal pre OE24 poradca Red Bullu, ktorý následne dostal otázku, či svoju rolu zohral aj inkriminovaný Hornerov rozhovor. „Bolo za tým niekoľko udalostí a toto bola jedna z nich,“ priznal stručne Marko.

„Newey je legenda. Je to najlepší dizajnér vo Formule 1 a dokazuje to najmä pri zmene pravidiel, pretože najlepšie vie, ako prísť s novým výkladom predpisov. Okrem toho, s Neweym máte lídra. S ním oveľa ľahšie prilákate mladých inžinierov, pretože pracovať s ním je pre nich česť,“ povedal Marko.

„Na druhej strane, náš technický tím je veľmi široký a snúbi sa v ňom mladosť a skúsenosti ľudí ako Pierre Waché. Keď došlo k problémom, Newey bol obvykle prvý, kto prišiel s riešením,“ dodal Rakúšan.

Súvisiace články

Diskusia