logo F1online.sk

Verstappen zmluvne nebude môcť využiť Neweyho odchod, upokojuje Horner

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 5. 2024

Môže nedávno oznámený odchod Adriana Neweyho spustiť dominový efekt v Red Bulle? V Milton Keynes sú presvedčení, že nič také nehrozí. Neboja sa ani o Maxa Verstappena, keďže Neweyho odchod mu nedáva do rúk žiadne zbrane, ktoré by mohol využiť.

Ako sme sa presvedčili v prípade Helmuta Marka, dôležité postavy v tíme môžu byť vzájomne previazané aj zmluvne; ak jeden odíde, ten druhý má právo odísť zo stajne tiež bez akéhokoľvek postihu. Nič také však neviaže Maxa Verstappena s Adrianom Neweym, vysvetlil v Miami šéf tímu Christian Horner.

“Nie,” jednoznačne odvetil Christian Horner na otázku reportérov Sky Sports, či by “klauzula o kľúčovom mužovi” mohla otvoriť Verstappenovi dvere von. “Maxova zmluva, samozrejme, zostane utajená, ale nie sú v nej žiadne klauzuly týkajúce sa Adriana, ktoré by akokoľvek spájali Adriana s Maxom.”

“Za tie roky mali dobrý vzťah, ako aj predchádzajúci jazdci. Max taktiež chápe, že tomuto predchádzal plánovací proces, nie je to žiaden blesk z jasného neba. Štruktúra sa po Adrianovom odchode nezmení,” upokojuje najdlhšie slúžiaci šéf v padoku.

Druhou otázkou je, či vôbec Christian Horner do detailov pozná zmluvu Maxa Verstappena. Keď sa totiž špekulovalo o možnom odchode Helmuta Marka, vyplávala na povrch správa, že rakúske krídlo na čele so športovým poradcom stihlo do zmluvy holandského jazdca pridať klauzulu, podľa ktorej v prípade Markovho odchodu môže odísť aj Verstappen. Na podpis tohto dodatku ani nebol potrebný Christian Horner; stačil jeden z konateľov, teda Helmut Marko.

Zmluvy sú jedna vec, ale aby ste v nich hľadali diery, potrebujete motiváciu. Max Verstappen pred víkendom na Floride ubezpečil, že sa nenechá zlákať do iného tímu, ani keby mu platil 150 miliónov dolárov ročne. Všetko je to o výkonnosti.

Zdá sa však, že nie je v moci Maxa Verstappena a ani Christiana Hornera uzavrieť tému Holanďanovho odchodu. Niekto ju stále otvára; napríklad taký Toto Wolff. Horner sa i napriek tomu ničoho nebojí, určite nie “zákulisných rečí”.

“O týchto zákulisných rečiach informujete každý týždeň, ale [Max] je stále tu,” pousmial sa Horner. “Max je v tomto tíme šťastný. Má okolo seba úžasnú partiu inžinierov, skvelé auto, ba najlepšie na rošte, a je v životnej forme. Toto nie je o kontraktoch, je to o spokojnosti. Myslím si, že to platí pre každého jazdca. Má okolo seba dobré prostredie, v ktorom si to užíva.”