logo F1online.skF1online.sk

Ako sa Jordan pokúšal zlanáriť Neweyho: Nechal som mu doma polmiliónový šek

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 5. 2024

Štyridsaťročné skúsenosti vo Formule 1 z toho tridsať rokov v top tímoch. Keď Adrian Newey opustil Williams, tento tím už nikdy nezískal titul, McLaren po jeho odchode získal jeden. Keď opúšťal Woking a vydal sa do Red Bullu, Ron Dennis sa mu posmieval. Od tej chvíle však bol rozhodne Adrian tým, ktorý sa viac usmieval. Tento muž má nespochybniteľné kvality a tie veľmi dobre pozná aj jeho priateľ Eddie Jordan.

Pre mnohých tlčhuba a „bájkar“ Eddie sa naďalej činí. Len pred pár dňami ho sám Newey nazval „blízkym priateľom a manažérom“, takže aj keď to niektorí urobia neochotne, temperamentný Ír má aj po toľkých rokoch nemalý vplyv.

Vo svojom podcaste Formula For Success si spolu s Davidom Coulthardom (ďalším Adrianovým dlhoročným spolupracovníkom) zaspomínal aj na to, ako sa svojho priateľa pokúšal zlanáriť do vlastného tímu. „Poznám ho už dlho a áno, pokúšal som sa ho získať. Spomínam si, ako som bol uňho doma a na stole som mu nechal polmiliónový šek v nádeji, že by to mohlo stačiť, aby sa stal dizajnérom Jordanu. To sa však nepodarilo a odišiel do McLarenu,“ spomína Jordan.

Pre informáciu, v tom čase sa špekulovalo, že Newey dostal pred rokom 1998 od Rona Dennisa plat dva milióny libier, čo boli na inžiniera v tej dobe škandalózne veľké peniaze. Investícia sa však rozhodne vyplatila, aj keď Dennis zjavne nedocenil vplyv, aký mal Newey na úspech jeho tímu.

„Viete, keď sa obzriem za všetkými tými rokmi, čo ho poznám – a už je to vyše tridsať rokov –, tak som naňho nikdy nepočul krivého slova. To naznačuje, aká je osobnosť. Niekto raz povedal, že je brilantný s ceruzkou v ruke a keď ju odloží, tak sa z neho stáva úplne normálny, tichý a nenápadný chlapík. Ja si myslím, že presne taký je,“ povedal Jordan.

„Nech sa už rozhodne akokoľvek, prajem mu všetko dobré. V tomto prípade neskočím na vlnu nadšenia a nepoviem, čo by som mu poradil. Veľa sa však rozprávame. Chodíme spolu bicyklovať a vidím ho prakticky každý deň počas dvoch alebo troch mesiacov v čase Vianoc, keď máme v Kapskom Meste leto. Sme v podstate susedia. Viem o ňom určité veci a on vie niektoré veci o mne. Moje ústa sú však zavreté na dva zámky – nedostanete zo mňa ani slovo,“ prehlásil Jordan.

Súvisiace články

Diskusia