logo F1online.sk

Steiner sa podpory u svojich kolegov nedočkal, profesionálni komisári vraj nie sú potrební

Nico Hülkenberg a Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 6. 2023

Posťažovať sa na rozhodcov je zrejme tá najjednoduchšia cesta, ako ventilovať svoju frustráciu. Platí to prakticky v každom športe a motoršport, poťažmo Formula 1, nie je žiadnou výnimkou. Po Veľkej cene Monaka to urobil aj šéf Haasu Günther Steiner, ktorý bol za svoje výroky dokonca predvolaný komisármi. Tirolčan vyviazol s pokarhaním a nedostalo sa mu veľkej podpory ani zo strany kolegov.

Steinerovi sa nepáčila penalizácia, ktorú na Veľkej cene Monaka dostal jeho pilot Nico Hülkenberg. Nemcov útok na Logana Sargeanta v úvode pretekov bol úspešný a zaobišiel sa bez kontaktu, ale komisári napriek tomu rozhodli, že americký pretekár sa musel poriadne vynasnažiť, aby zabránil zrážke a preto udelili Hülkenbergovi päťsekundový trest.

Šéf Haasu si za toto rozhodnutie vzal „neodborných“ komisárov poriadne na paškál a vyhlásil, že Formula 1 musí napodobniť NASCAR či IndyCar a vytvoriť profesionálny rozhodcovský zbor. Následne im svoje výroky musel vysvetliť aj z očí do očí, pretože si ho predvolali „na koberček“.

Steiner napokon vyviazol s napomenutím a keď sa jeho kolegov opýtali na tlačovej konferencii, či Formula 1 potrebuje profesionálnych komisárov, nik sa šéfa Haasu nezastal.

„V doterajšom priebehu sezóny rozhodovali komisári korektne,“ myslí si boss AlphaTauri Franz Tost. „Okrem toho, v drvivej väčšine prípadov sú nám komisári známi. Nie je to tak, že by boli každý víkend úplne noví. Menia sa, ale zakaždým stretávate viac-menej tie isté tváre.“

„Je to zakaždým rovnaká pesnička. Keď má tím akékoľvek problémy, tak na konci dňa z toho obvinia komisárov, aj keď to tak nie je. Ak urobíme svoju prácu poriadne, tak podľa mňa nebudú mať komisári problém,“ dodal Tost.

Pridali sa aj ostatní šéfovia tímov, ktorí sa otázke buď vyhli alebo podporili FIA. Podľa šéfa Aston Martinu Mikea Kracka je na samotnej federácii, aby o tejto otázke rozhodla, Andrea Stella z McLarenu zas pripomenul, že „dôveruje FIA“.

Šéf Mercedesu Toto Wolff, ktorého tím si na konci roku 2021 prešiel s FIA trochu kostrbatým obdobím, sa pridal k ostatným a vyslovil, že nemá s rozhodovaním federácie ako takej problém.

„Nikdy som nespochybňoval funkčnosť systému ako takého, mal som pochybnosti len o jednotlivcoch,“ prehlásil Wolff. „Myslím si, že ako komisár alebo riaditeľ pretekov čelíte obrovskému tlaku a pravdepodobne každé rozhodnutie bude mať svojich zástancov aj odporcov. Myslím si, že sa snažia robiť svoju prácu čo najlepšie a my musíme FIA čo najviac podporovať.“

Súvisiace články