logo F1online.sk

Čou si vybojoval dva body, Bottas bol s poškodeným autom len štatista

Kuan-jü Čou
© XPB Images/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala5. 6. 2023

Do prvej desiatky sa v nedeľu dostali len dvaja jazdci, ktorým v nej chýbal kamarát. Z tábora Ferrari si žiadne body neodniesol Charles Leclerc a farby Alfy Romeo v TOP10 hájil len Kuan-jü Čou. Valtteri Bottas sa prakticky celý čas len trápil, čo vysvetľoval poškodeným autom.

Čou si svoje dva body, ktorými sa v šampionáte dostal na úroveň svojho kolegu Valtteriho Bottasa, musel vybojovať sám. Najpamätnejšia bola jeho bitka s Júkim Cunodom, z ktorej sa vizuálne stal jeden z top manévrov tohtoročnej VC Španielska, čo samo osebe vypovedá o kvalite predbiehania v Montmeló.

A hoci Cunoda obvinil svojho súpera z filmovania, jeho penalizáciu to už nezmazalo. Nakoniec tak Čou neobsadil desiate, ale deviate miesto a z padoku odchádzal s veľkým úsmevom na tvári.

“Som veľmi pyšný na to, čo náš tím dokázal v posledných týždňoch. Mal som mega preteky, zatiaľ to boli asi moje najlepšie preteky vo Formule 1,” pochvaľoval si nedeľu Kuan-jü Čou. “Mal som veľmi dobrý štart a využil som príležitosť, aby som sa posunul poradím vyššie.”

“Potom som bojoval s Haasom a Júkim, dokonca aj s Alpinmi. Mali sme veľmi dobrú rýchlosť a som šťastný, že sa nám po Melbourne podarilo získať ďalšie majstrovské body,” prerušil krátky bodový pôst prvý Číňan vo Formule 1.

Čo sa vlastne zmenilo? Vieme, že Alfa Romeo nasadila a prvýkrát aj poriadne otestovala nové komponenty. Mali sme ich vidieť už v Imole, keď Valtteri Bottas hlásil, že tímu pomôžu zabojovať o body.

Je to teda novým balíčkom alebo tým, že Čou má Catalunyu skrátka rád? “Ja osobne obľubujem skôr rýchle trate. Môj najobľúbenejší okruh je Silverstone a Barcelona má veľmi podobnú konfiguráciu. Som rád, že je taká rýchla, cítim sa tu naozaj dobre.”

“Auto sa však s novým balíkom jednoznačne zlepšilo. Ešte potrebujeme trochu viac, aby sme mohli bojovať s ostatnými, ale aspoň v túto nedeľu sme sa v pretekoch neprepadávali, ale šplhali sa vyššie. Na iných pretekoch sa vždy zahrabávame v porovnaní so štartovou pozíciou. S autom som bol veľmi spokojný a cítil som sa komfortne,” reportoval 24-ročný Šanghajčan.

Valtterimu Bottasovi k bodom nepomohla ani prítomnosť jeho mamy na okruhu. V Španielsku sa len trápil a po pretekoch tvrdil, že jeho monopost nebol v poriadku. Nie je bežné, že by Bottas takto zaostával za Čouom.

“Je úplne jasné, že s autom niečo nebolo v poriadku, pretože som strácal viac ako sekundu na kolo a celý čas som sa len šmýkal,” poťažkal si Valtteri Bottas po pretekoch. “Neviem povedať, či to bol mechanický alebo aerodynamický problém. Nemal som totiž úplne nanič balans, len mi chýbala priľnavosť.”

“Uvidíme, či niečo nepoškodilo náš monopost. Buď sme pred kvalifikáciou niečo mechanické nainštalovali nesprávne — niečo čo má vplyv na svetlú výšku alebo čosi podobné —, alebo sa to týka aerodynamiky. V sobotu vládli pomerne špecifické podmienky, avšak ja som nedosahoval svoju bežnú rýchlosť v žiadnom kole. To niečo vysvetľuje,” zamýšľa sa 33-ročný Fín.

Valtteri Bottas neskôr na sociálnych sieťach prezradil, že jeho monopost bol skutočne poškodený. “Vedel som, že niečo nebolo v poriadku. Po pretekoch sme objavili rozsiahle poškodenie podlahy, ktoré ma pripravilo o aerodynamický výkon. Preto som nemal šancu bojovať o body.”

V Alfe Romeo sú radi aspoň z Čouových bodov a jeho spätnej väzby. Monopost sa očividne zlepšil, keď je v celku. “Som rád, že môj kolega bojoval o prvú desiatku, to je pozitívne. Bavil som sa s Čouom a povedal, že mal celkom dobré tempo. To je fajn. Nie pre mňa, ale aspoň si vylepšenia plnia svoju úlohu.”

Súvisiace články