logo F1online.sk

Cunoda sa hnevá na Čoua: Vytlačenie z trate fingoval

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 6. 2023

Nedeľné snaženie Júkiho Cunodu vyšlo navnivoč. Pilot AlphaTauri nakoniec nebol odmenený za svoju defenzívnu jazdu, namiesto toho mu päťsekundová penalizácia zlomila väz. Bez bodu a poriadne naštvaný si po pretekoch podal Kuan-jü Čoua, ktorý vraj dokázal zmanipulovať komisárov.

Júki Cunoda a Kuan-jü Čou v nedeľu pripomínali dvojičky. Takmer celé preteky jazdili hneď jeden za druhým, pričom výraznejšie sa od seba vzdialili len v prostrednej časti okolo 30. kola. Po poslednom pitstope sa však Čou začal doťahovať na svojho súpera a nakoniec sa mu nalepil na zadné krídlo.

Jeho úsilie bolo pomerne dlho neúspešné, ale nakoniec sa Čou aj s pomocou DRS dostal na úroveň Júkiho Cunodu. V prvej zákrute si však skrátil trať a vo vysielačke vyhlásil, že ho pilot AlphaTauri vytlačil. Komisári sa na incident pozreli a priklonili sa na Čouovu stranu.

Júkiho Cunodu to maximálne vytočilo. Trest označil za “smiešny” a posudok komisárov za “veľmi prísny”. “Pravdupovediac som mu nechal miesto,” bránil sa po pretekoch, no v tej chvíli sa už s penalizáciou nedalo nič robiť. “Mám pocit, že to vzdal naozaj veľmi skoro. Šiel na vonkajšok a fingoval, že som ho vytlačil.”

“Na vonkajšku rozhodne bolo miesto. Samozrejme, že som ho dostával pod tlak, ale miesto tam stále bolo. Nechápem, prečo som dostal trest, no mám pocit, že je naozaj neférový a prísny,” trval na svojom japonský mladík.

Júki Cunoda po pretekoch prezradil, že sa o svojej penalizácii dozvedel až po šachovnicovej vlajke. Avšak s najväčšou pravdepodobnosťou by si päťsekundový náskok aj tak nedokázal vyjazdiť, pretože hneď pred ním bol Esteban Ocon, ktorého nie a nie predbehnúť.

“Keď som to zistil, bol som veľmi sklamaný,” pripustil Cunoda. “Na druhej strane som bol zvedavý, či tím bojoval proti tejto penalizácii. Asi sa na ňu pýtali, ale je fajn to prediskutovať s FIA, pretože bez akejkoľvek diskusie nám dali päť sekúnd.”

“Preteky sa skončili. Nebolo to fér,” zhodnotil s dodatkom, že sa po šachovnicovej vlajke cítil byť veľmi vyčerpaný. Držať deviate miesto tak dlho bolo preňho stresujúce.

Kuan-jü Čou bodoval druhýkrát v sezóne a v šampionáte sa dotiahol na Valtteriho Bottasa. Vďačí za to aj rozhodnutiu komisárov, ktoré považuje za správne. Ako totiž podotkol, v apexe zákruty bol pred Júkim Cunodom, ktorý mu tým pádom mal nechať miesto.

“Počas brzdenia do prvej zákruty som bol pred ním. Uprostred zákruty som mu v skutočnosti nechával veľa priestoru. Potom som zbadal, že nezastavuje a skôr uvoľňuje brzdový pedál, aby ma vytlačil z trate. Musel som sa mu vyhnúť a prejsť po únikovej ceste. Inak by sme sa zrazili,” vysvetlil svoje rozhodnutie skrátiť si trať Kuan-jü Čou.

Ani prvý čínsky pretekár v F1 počas veľkej ceny netušil, že Cunoda dostal trest, takže zvyšok nedele odjazdil v domnení, že ak AlphaTauri nepredbehne, tak skončí desiaty. “Po výjazde mimo trať to bolo náročné, pretože som mal totálne zašpinené pneumatiky. Ale áno, nakoniec som sa udržal priamo za ním a získal som svoju pozíciu späť.”

Súvisiace články