logo F1online.sk

Bottas nechápe, ako sa Čou dostal do Q2

Valtteri Bottas a Kuan-jü Čou
© XPB Images/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala4. 6. 2023

Valtteri Bottas sa po druhom piatkovom tréningu nechal počuť, že Alfa Romeo si stanovila “realistický cieľ”, ktorým mal byť postup do tretej časti kvalifikácie. V sobotu však neprišiel postup, ale vytriezvenie. Fínsky pretekár dokonca ani nemohol uveriť tomu, že sa jeho tímovému kolegovi podarilo prebojovať z Q1.

Pomalšia Alfa Romeo bola tentoraz pod zadkom Valtteriho Bottasa. Fínsky pretekár prišiel o miestenku do Q2 o jednu desatinu sekundy, keď o ňu bojoval so Sergiom Pérezom. Takéto problémy nemal Kuan-jü Čou, ktorý postúpil pomerne pohodlne z desiatej priečky.

“Myslím si, že nám skrátka chýbala rýchlosť a priľnavosť. Neviem však, ako sa môjmu kolegovi podarilo postúpiť,” začudoval sa po kvalifikácii Valtteri Bottas. Fínovi totiž na chladnej a vlhkej trati chýbala priľnavosť. “Šmýkal som sa a nemal som pocit, že by v aute ostalo veľa desatiniek. Podmienky sa úplne zmenili a teploty pneumatík asi neboli v správnom okne. Musíme sa na to pozrieť.

A pritom v piatok sa Bottas hotoval na Q3… “Bolo to náročné, vôbec sa mi nedarilo nájsť toľko gripu, koľko gripu som mal v tréningu. Šmýkal som sa a v aute som sa necítil komfortne. Je to škoda, pretože som skutočne veril, že tu máme potenciál.”

Alfa Romeo podobne ako jej súperi predstavila niekoľko nových komponentov na svojom monoposte. Bottas sa s nimi cítil dobre, preto dúfa, že v nedeľu sa to opäť ukáže. “Určite nám vylepšenia pomôžu, v aute cítime extra prítlak. Naznačovali to aj všetky tréningy. Dúfam, že táto kvalifikácia bola len také šliapnutie vedľa a v nedeľu budeme mať lepšie tempo.”

Kuan-jü Čou mohol byť v sobotu o niečo spokojnejší. Čínsky pretekár, ktorému robili vlani obrovské problémy práve kvalifikácie, bude štartovať z trinásteho miesta spoza zadných krídel Sergia Péreza a Georgea Russella.

“Dialo sa toho naozaj veľa, trať bola v niektorých zákrutách veľmi vlhká, hlavne okolo dvanástej zákruty. V Q1 som to celkom dobre zvládol,” rekapituloval sobotu zo svojho pohľadu Kuan-jü Čou. “V druhej časti som zajazdil čisté kolo a dal som do toho všetko, no nemal som nové pneumatiky, takže nám pár desatiniek chýbalo. So sobotou som spokojný, ale Q2 bola už len o minimalizácii škôd, keďže nám nezostali nové pneumatiky.

Čo hovorí na vylepšený monopost? “Myslím si, že sa zlepšuje. Na druhej strane si sem asi všetci priniesli nové súčiastky. Sme v lepšej pozícii ako na predchádzajúcich pretekoch, ale aj tak potrebujeme zabrať, aby sme sa dostali vyššie.”

V nedeľu sa Čou môže pokúsiť získať body. Viacero monopostov nie je na svojich prirodzených pozíciách, čo otvára dvere chaosu. A keď zavládne chaos, tímy z hĺbky poľa dostanú svoju šancu.

Čou nemá pred nedeľou veľké oči. “Čakajú nás dlhé preteky. Na novej konfigurácii trate je extrémne vysoká degradácia pneumatík. Kľúčový bude manažment gúm, nuž dúfam, že budeme mať dobré preteky. Avšak, mali by sme byť vyššie, než kde sme, pretože [v Q2] sme nemali nové pneumatiky.”

Súvisiace články