logo F1online.sk

Bude z Haasu Alfa Romeo? Nemáme nič na stole, povedal Steiner

Kevin Magnussen
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 6. 2023

Padok Formuly 1 je miesto plné špekulácií. Svetové médiá prichádzajú s novými informáciami, niektoré stoja na reálnych základoch, iné už menej. Jedna veľmi zaujímavá špekulácia z posledných dní sa týka tímu Haas a automobilky Alfa Romeo. Mohla by americká stajňa sídliaca v britskom Banbury niesť v budúcej sezóne názov talianskej automobilky?

Alfa Romeo po tejto sezóne ukončí spoluprácu so švajčiarskym tímom Sauber. Ten bude od roku 2026 továrenským tímom Audi, takže pre taliansku automobilku nedávalo príliš zmysel finančne podporovať projekt, v ktorom má vlastnícku účasť jeho konkurent.

Tím Alfa Romeo by sa tak od roku 2024 mal vrátiť k menu Sauber a my sme zvedaví, aké budú ďalšie kroky jednej z najstarších automobiliek vo svete motoristického športu. Taliani dali jasne najavo, že by motoršport radi využívali ako platformu na propagáciu značky aj naďalej. Ale ako?

Pošuškáva sa, že Alfa Romeo má záujem o vytrvalostné preteky. V triede Hypercar však už súťažia dve automobilky – Ferrari a Peugeot – z koncernu Stellantis. Následne sa však objavila možnosť, že by sa talianska automobilka mohla dohodnúť s tímom Haas, ktorý následne ponesie jej meno. Celé to malo spustiť stretnutie Günthera Steinera a generálneho riaditeľa Alfy Romeo Jeana-Philippa Imparata v Monaku.

„Veľa ľudí mi hovorí, že Alfa Romeo bude v budúcej sezóne sponzorom Haasu, len ľudia z Alfy Romeo mi zatiaľ nič také nepovedali,“ povedal šéf Haasu Günther Steiner novinárom v Španielsku. „Samozrejme, zisťujú, čo pre nich má pripravená budúcnosť. Prišli nás pozdraviť a opýtať sa, ako sa máme. Len sme sa zoznámili, nebolo v tom nič viac.“

„Nikdy som sa s ich generálnym riaditeľom nestretol a práve sme sa zoznámili. Nemáme čo skrývať, len sme si povedali ‚dobrý deň‘, a to bolo všetko. Neviem, čo plánujú smerom do budúcna,“ dodal.

Aj keď má americký tím v súčasnosti titulného sponzora, peniazmi navyše by určite nepohrdol. Napríklad aj taký Aston Martin má hneď dvoch titulných sponzorov. Steiner však upozorňuje, že akákoľvek dohoda s Alfou Romeo bude musieť byť prispôsobená a zohľadnené v nej aj práva spoločnosti MoneyGram.

Na otázku, či by bol Haas otvorený ďalšej spolupráci – a možno aj zmene názvu –, Steiner odpovedal: „Neviem, pretože sme o tom nikdy nehovorili. Nedokážem vám na to odpovedať, keďže sme o tom s Genom nediskutovali. Na stole nič nemáme, takže o tom ani nemusím premýšľať. Mám veľa iných vecí na práci.“

Zhodou okolností sa už podobné informácie objavili pred niekoľkými rokmi. Vtedy mal Haas niesť meno Maserati, ale špekulácie sa napokon nepremietli do reality.

Súvisiace články