logo F1online.sk

Marko a Tost chvália de Vriesa: Jeho doposiaľ najlepší výkon

Nyck de Vries
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár31. 5. 2023

Nyck de Vries sa konečne hecol. Nezabodoval síce ani na šiesty pokus, no vôbec po prvýkrát dokázal v internom súboji zdolať svojho tímového kolegu Júkiho Cunodu, čo patrične ocenili aj Helmut Marko a Franz Tost, ktorí na adresu Holanďana vyslovili pár pochvalných slov.

Nyck de Vries doposiaľ nestačil na Júkiho Cunodu tak v pretekoch, ako aj v kvalifikáciách. Navyše pomerne rýchlo získal povesť búrača, keďže to v doterajších pretekoch, ktoré v F1 absolvoval, oprel o zvodidlá hneď niekoľkokrát.

V Monaku azda po prvýkrát naznačil, že vie mať aj čisté a pomerne hladké preteky – a čo je podstatné, premiérovo zdolal svojho mladšieho, no skúsenejšieho japonského kolegu [ktorého však počas víkendu sužovali problémy s brzdami, pozn. red.], čo neušlo pozornosti Helmuta Marka.

„Toto bol zďaleka jeho najlepší víkend v AlphaTauri,“ poznamenal 80-ročný Rakúšan pre Motorsport.com. „Nyck tu bol oveľa bližšie k Júkimu ako kedykoľvek predtým,“ pokračoval v chvále.

„Júki si taktiež počínal dobre, no len do momentu, kým sa opäť neobjavili problémy s brzdami. Tím bude musieť tento problém vyriešiť – trable s brzdami má až pričasto.“

Napriek tomu, že sa de Vries Cunodovi ani naďalej nevyrovná, Marko verí, že skúsenosti z F2, Formuly E či iných súťaží pomôžu Holanďanovi sa na Japonca čím skôr dotiahnuť.

„Samozrejme, chceme od neho viac,“ povedal Marko. „Chceli sme do tímu priniesť niekoho, kto má už určité skúsenosti a dokáže byť Júkimu vyrovnaným súperom – to je to najdôležitejšie, no ešte tomu tak nie je.“

Len prednedávnom sa objavili fámy, že pokiaľ sa de Vries v AlphaTauri neosvedčí, po pretekoch v Španielsku bude nahradený súčasným lídrom japonskej Super Formuly Liamom Lawsonom. Marko však tieto špekulácie popiera.

„Nikdy nebude mať stanovený termín [do vypršania ktorého sa bude musieť osvedčiť, pozn. red.]. Situáciu len pozorne sledujeme a pozeráme sa na jeho výkony. Keď budeme musieť konať, tak budeme konať – no momentálne sa k ničomu neuchyľujeme.“

V mierne inom duchu, než Marko, sa vyslovil Franz Tost. Ten síce de Vriesa za odvedený výkon v Monaku pochválil, no jedným dychom označil za obzvlášť dôležité to, ako si bude počínať v Barcelone.

„Je dôležité, aby sa mu v Barcelone darilo. Je to prvý z okruhov, ktorý pozná naozaj dobre. Dúfam, že sa tam nášmu autu bude dariť, a potom uvidíme,“ dodal tajuplne Tost.

Súvisiace články