logo F1online.sk

Tost o jazdeckom zložení: Rozhodnúť by sa malo v septembri alebo októbri

Juki Cunoda
© Twitter/Honda Racing F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 9. 2020

Tím Red Bull mal kedysi najsilnejšiu jazdeckú akadémiu. Staré časy sú však preč a Helmut Marko a jeho prestupová politika si vyslúžili tvrdú kritiku. Teraz sa však zdá, že po rokoch môže tím do F1 opäť poslať jedného zo svojich juniorov, hoci vďačiť zaňho môže najmä Honde.

Pred touto sezónou mal najsilnejšiu pozíciu v akadémii Estónec Jüri Vips. Toho mala čakať sezóna v japonskej Super Formule, no kvôli pandémii nemohol do Japonska odcestovať. Zraky sa tak upreli na „dvojku“ juniorského tímu, Japonca Jukiho Cunodu. Jeho výkonnosť v tíme Carlin, v juniorskej Formule 2, prekvapila nejedného odborníka. Rodák z Kanagawy je momentálne v šampionáte tretí a dýcha na krk lídrom. Superlicenciu i miesto v tíme AlphaTauri tak má zdá sa na dosah ruky.

„Je v dobrej pozícii,“ povedal na margo Cunodu pre Sky Sports boss tímu AlphaTauri Franz Tost. „Bude záležať na tom, ako mu to pôjde v nasledujúcich pretekoch, pretože potrebuje superlicenciu. Potom bude rozhodnutie na Red Bulle. Za normálnych okolností by malo prísť niekedy v septembri alebo októbri.“

To znamená, že ruský pilot Daniil Kvjat sa ocitol na veľmi horúcej stoličke. Keďže jeho tímový kolega Pierre Gasly už dokázal pozbierať osemnásť a on len dva, je prirodzene „prvý na odstrel“. Kvjatova pozícia je tak celkovo veľmi nelichotivá, keďže Cunoda má plnú podporu Hondy. Pripomíname, že Japonsko čaká na svojho zástupcu v F1 už od roku 2014.

„Od začiatku sezóny ukazuje vo Formule 2 dobrú výkonnosť v tréningoch, kvalifikáciách i pretekoch,“ povedal Tojoharu Tanabe. „Na japonského jazdca v F1 čakáme už pomerne dlho, sme preto nadšení Jukiho výkonmi na trati. To, že si ho všímajú ľudia z prostredia Formuly 1, je určite dobré znamenie.“

„Verím, že na súčasnú formu nadviaže i po zvyšok sezóny. Tak bude mať dobrú šancu, aby získal miesto v F1,“ uzavrel Tanabe.

Súvisiace články