logo F1online.sk

De Vriesa kritika a špekulácie neprekvapili: Urobil som príliš veľa chýb

Nyck de Vries
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 5. 2023

Prvá veľká špekulácia tohto roka podporená aj reálnymi vyjadreniami zainteresovaných strán. Keď Daniel Ricciardo zamieril do Faenzy na prípravu sedačky v AlphaTauri, niektorí len zamyslene zdvihli obočie, ale keď k tomu Helmut Marko pridal udelenie „žltej karty“ Nyckovi de Vriesovi, spozorneli aj tí najskeptickejší. Mohla by sa prvá veľká jazdecká rošáda roka 2023 týkať holandského pretekára? Sám Nyck priznáva, že je pod tlakom.

Nebol to v podaní šampióna Formuly 2 a Formuly E práve dokonalý štart. Keďže nemá bezodnú peňaženku ani japonský pas, je pre Helmuta Marka a Red Bull ľahko nahraditeľný. Jeho miesto by zrejme nezaujal Daniel Ricciardo, ale príprava jeho sedačky v AlphaTauri bola zrejme jasným signálom aj pre de Vriesa.

Ten sa v tejto sezóne k bodom zatiaľ ani nepriblížil, nezdolal tímového kolegu Júkiho Cunodu a navrch toho všetkého pridal niekoľko zbytočných chýb. Keďže žije v nestabilnom prostredí pod vedením Helmuta Marka, špekulácie boli pri týchto výsledkoch len otázkou času.

„Áno, cítim sa bezpečne vo svojej pozícii, ale zároveň ma to nešokovalo. Niečo také je normálne, je to súčasť tohto biznisu. V Red Bulle a vo Formule 1 to tak bolo vždy. Skutočne však verím, že v mojom prípade to nie je odlišné než na začiatku sezóny,“ povedal de Vries, ktorý akoby úplne odignoroval „žltú kartu“ od Helmuta Marka. Tá určite musela otriasť jeho pozíciou.

„Vždy musíte podávať výkony a dodávať výsledky. Platilo to v priebehu celej mojej kariéry. Ako jazdec vždy bojujete o prežitie a musíte dodávať výsledky, aby mohla vaša kariéra úspešne pokračovať. Je to normálne a vždy to tak bolo,“ zopakoval Nyck.

Chyby a žiadne výsledky sú tou najhoršou možnou kombináciou. Ak jazdec nie je ani len blízko k dobrému výsledku a navrch toho sa ešte dopúšťa chýb, tak si veľmi sťažuje pozíciu. Svojmu tímu totiž len berie a nič mu neponúka na oplátku.

„Určite si myslím, že som urobil príliš veľa chýb,“ povedal de Vries. „Priznám to veľmi otvorene. Taktiež však verím, že miestami bolo moje tempo naozaj dobré, čo mi dodáva sebadôveru a povzbudenie do ďalších dní. Nedokázal som to poskladať dokopy, ale verím, že som mal rýchlosť.“

Súvisiace články