logo F1online.sk

Cunodove tajnosti o kontrakte: Zažil som veľa bezsenných nocí

Júki Cunoda
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 5. 2023

Na Júkiho Cunodu sa v jeho tretej sezóne v F1 pozerá omnoho lepšie. „Pán Konzistentný“ sa stal ťahúňom AlphaTauri a v piatich pretekoch nového ročníka skončil buďto na desiatom alebo jedenástom mieste. Japonský mladík postupne získava sympatie a nabral ich ešte viac, keď bol po ničivých záplavách vo Faenze videný, ako vlastnými rukami pomáha odstraňovať následky nešťastia.

Po odchode Pierra Gaslyho sa Cunoda ujal roly lídra a toho skúsenejšieho v tíme. Zatiaľ sa mu darí veľmi dobre. Vynára sa síce otázka, ako by to vyzeralo, keby v tíme pokračoval Gasly alebo mal proti sebe niekoho silnejšieho ako Nyck de Vries, ale faktom je, že pri vzostupe Aston Martinu nie je pre tímy stredu poľa vôbec jednoduché zbierať body.

Cunodovi sa to však darí. Dve desiate a tri jedenáste miesta sú dôkazom toho, že je zakaždým v boji o body. Ako by to vyzeralo, keby proti nemu stál silnejší tímový kolega, zostáva záhadou.

Júki mal tento víkend bojovať na domácom podujatí svojho tímu. AlphaTauri je v Imole skutočne doma, keďže továreň sa nachádza len pár kilometrov od okruhu. Žiaľ, príroda bola proti. Miesto volantu sa tak Júki chopil lopaty a ukázal, že aj on má v sebe kúsok japonskej mentality. Japonskí fanúšikovia upratujúci štadióny či futbalisti upratujúci vlastnú šatňu sú príbehy, ktorí futbaloví fanúšikovia dobre poznajú. Teraz to ukázal aj sám Júki.

Bolo to pritom pomerne symbolické. Aj keď nemohol Nycka de Vriesa opäť poraziť na trati, aj s lopatou v ruke ukázal, ako momentálne vyzerá rozloženie síl v AlphaTauri.

Pre japonského mladíka to bola dlhá cesta a od Helmuta Marka a Red Bullu zrejme dostal viac šancí, než Jean-Éric Vergne a ďalší z jeho početných predchodcov, ale nakoniec ich, zdá sa, dokázal využiť.

„Moje mentálne nastavenie sa mierne zmenilo. Mám väčší záujem alebo si to možno viac užívam v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi,“ povedal Júki Cunoda, ktorého cituje portál The Race.

„Viem, čo všetko pre mňa motoršport a Formula 1 znamenajú. Pred dvoma rokmi nebol ten pocit taký silný. Samozrejme, plne som sa sústredil, ale pri spätnom pohľade si nemyslím, že som dokázal podať plnohodnotný výkon a vynaložiť maximálne úsilie v každých pretekoch,“ dodal Júki.

Cunodova povesť je v súčasnej Formule 1 vyhlásená; alebo bola. Bol známy ako veľmi emocionálny a lenivý. Pre Japoncov je pritom typická skôr nesmierna úcta a workoholizmus. Vidieť však Júkiho s lopatou v ruke v uliciach Faenzy predsa len ukazuje, že to má v sebe. Sám zložil poklonu odchádzajúcemu šéfovi Franzovi Tostovi. Než si ho veľký Franz zobral „do parády“ bol vraj lenivý, ale teraz svoj prístup zmenil.

Vlani sa pritom veľa hovorilo o jeho budúcnosti. Tesne pred štartom leta tím oznámil zotrvanie Pierra Gaslyho – táto zmluva bola nakoniec anulovaná a Pierre uvoľnený do Alpinu –, ale o Cunodovi nepadlo ani slovo. Medzitým zahájil veľkú ofenzívu vo Formule 2 Júkiho krajan Ajumu Iwasa, ktorý koketuje s posunom do F1 aj v tomto roku.

„Tím sa o mojom kontrakte nijakým spôsobom nezmienil a ja som nevedel, čo si mám myslieť – skrátka som to nemal vo svojich rukách. Po mentálnej stránke som sa necítil najlepšie a zažil som veľa bezsenných nocí. Únava a stres mi v pretekoch nepomohli. Teraz sa takými vecami nemusím zaoberať,“ povedal Cunoda.

Celé toto vyjadrenie vyvoláva niekoľko otázok, ale Júki to ďalej nijak nerozviedol. Znamená to, že má svoje miesto isté aj v roku 2024? A ako to teda bolo vlani s jeho zmluvou? Presné detaily na verejnosť neprenikli, ale Cunoda naznačil, že vlani došlo v súvislosti s Red Bullom a Hondou k určitým komplikáciám.

Aj jeho kontrakt tak mohol byť súčasťou rokovaní na najvyššej úrovni o dodávkach pohonných jednotiek s japonskou automobilkou. Honda bude technologickým partnerom až do konca roku 2025, takže Cunoda je v dobrej pozícii, hoci určite by nemal podceniť hrozbu menom Iwasa. Už vlani sa naučil, že ani on si nemôže byť istý vlastnou budúcnosťou.

„Toto je môj tretí rok a svoje miesto môžem stratiť, ak budem robiť tie veci, ktoré som robil vlani, zvlášť v prvej polovici sezóny. Musím podávať také výkony, ako chcem a mám,“ hovorí Cunoda.

„Vlani som mal každý víkend pocit, že som mohol dosiahnuť lepší výsledok. V treťom roku sa môže stať naozaj čokoľvek a ak budete takto pokračovať, stratíte svoje miesto.“

„Niečo sa však zmenilo. Dokázal som precítiť, čo pre mňa Formula 1 a motoršport znamenajú. Chcem si užívať a podávať svoje najlepšie výkony. Ak napriek tomu prehrám, aspoň som do toho v každých pretekoch dal všetko,“ hovorí Júki.

„Videl som pár dokumentárnych filmov a nechcem byť jedným z tých ľudí, ktorí budú ľutovať, že zo seba vo Formule 1 nedokázali vydať maximum a prišli o miesto. Tieto veci ma posilnili hlavne z pohľadu mentálneho nastavenia a nastal čas, aby som bol väčším profesionálom,“ povedal Cunoda.

Ten sa možno môže trochu uvoľniť, pretože tlak zo strany tímového kolegu skutočne nie je taký veľký. Nyck de Vries sa trápi a vo svojej nováčikovskej sezóne je na tom možno ešte horšie než Júki v roku 2021.

Súvisiace články