logo F1online.sk

Marko: De Vries dostal žltú kartu, no má ešte šancu. Kto by mohol Holanďana nahradiť?

Nyck de Vries
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 5. 2023

Špekulácie o konci Nycka de Vriesa v AlphaTauri neutíchajú – a zdá sa, že sú založené na pravde. Holanďan síce vo Faenze ešte nejaký ten piatok určite zotrvá, no vyzerá to tak, že to má poriadne nahnuté. Čo to naznačil aj Helmut Marko, ktorý zároveň poodhalil, kto by mohol 28-ročného pretekára nahradiť. Daniel Ricciardo medzi potencionálnymi náhradníkmi nefiguruje.

V médiách sa špekulovalo, že o budúcnosti Nycka de Vriesa by sa malo rozhodnúť najneskôr po Veľkej cene Španielska.

To asi úplne nie je pravda, no Nyck de Vries veľa času na to, aby presvedčil Red Bull, resp. AlphaTauri o svojich kvalitách, zrejme nemá.

„V najbližších niekoľkých pretekoch sa nič nestane,“ povedal Helmut Marko pre F1 Insider.

„Rozprávali sme sa de Vriesom a on s nami súhlasí: potrebuje sa zlepšiť,“ poznamenal 80-ročný Rakúšan. „Jeho strata na tímového kolegu Júkiho Cunodu, ktorý si počína výborne, je príliš veľká.“

„Ak by som mal použiť futbalovú terminológiu, povedal by som: ´Nyck dostal žltú kartu, nie však červenú.´ Ak sa zlepší, tak bude všetko fajn.“

Špekulácie o konci de Vriesa v AlphaTauri sa začali rojiť po tom, čo Daniel Ricciardo nedávno absolvoval prípravu sedačky vo Faenze.

Podľa Marka však Austrálčan potenciálnou náhradou za Holanďana nie je. Pokiaľ sa de Vries nezlepší, AlphaTauri ho nahradí zrejme niekým zo svojej jazdeckej akadémie.

„V najhoršom prípade sa obrátime na niektorý z našich mladých talentov,“ uviedol veci na pravú mieru Marko. „Hovoríme o Liamovi Lawsonovi a Ajumu Iwasovi. Ricciardo de Vriesa nenahradí,“ zdôraznil.

Poradca Red Bullu taktiež vylúčil, že by sa AlphaTauri rozhodlo využiť služby Micka Schumachera. „Je to jazdec Mercedesu a neobjavuje sa v našich plánoch. Je zaňho zodpovedný Toto Wolff,“ uzavrel rodák z Grazu.

Súvisiace články