logo F1online.sk

De Vries spôsobil ďalšiu nehodu: Bola to moja chyba

Nyck de Vries
© Twitter/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 5. 2023

Nadšenie z úžasnej premiéry Nycka de Vriesa v Monze 2022 opadlo do takej miery, až padajú otázky, či jeho debut bol skutočne taký úžasný. Začínajúci piloti to v súčasnej Formule 1 nemajú jednoduché, ale holandskému pretekárovi sa zatiaľ nevydarila ani jedna veľká cena vo farbách AlphaTauri a v Miami sa dopustil ďalšej chyby.

De Vriesovým najlepším výsledkom v tejto sezóne sú dve štrnáste miesta v Bahrajne a v Saudskej Arábii. Bez bodu sa krčí na poslednom mieste celkového hodnotenia a tlak na jeho pleciach bude nevyhnutne rásť. Kým jeho tímový kolega – s dvojročnými skúsenosťami v F1 – pozbieral tri jedenáste a dve desiate miesta, Nyck sa k bodom zatiaľ ani nepriblížil.

Po náročnom víkende v Baku, kde najprv narazil do múra (údajne za to mohol technický problém, ale jeho charakter nebol odhalený svetu) a potom kolidoval s tímovým kolegom. Ospravedlňovať sa musel aj o týždeň neskôr v Miami, keď v prvej zákrute zozadu vrazil do Landa Norrisa.

„Lando mal veľmi dobrý štart,“ povedal de Vries po pretekoch, ktoré finišoval na osemnástom mieste. „Posunul sa priamo predo mňa a potom som prebrzdil. Bola to moja chyba.“

„Zablokovali sa mi obe predné pneumatiky, došlo ku kontaktu a obaja sme skončili mimo trate; to je všetko,“ dodal.

Komisári sa napokon uzniesli, že sa jednalo o pretekársky incident v prvom kole, s čím de Vries súhlasí. Na druhej strane, ako na pilota jazdiaceho vzadu padá zodpovednosť automaticky na jeho plecia.

„Zaradil sa predo mňa dosť neskoro. V tom okamihu sme už obaja išli na brzdy. Nedokázal som reagovať. Mohol som brzdiť tvrdšie, čo som aj urobil, ale potom sa mi zablokovali pneumatiky. Pre nás oboch to bolo veľmi nešťastné,“ povedal de Vries.

Norris nebol s počínaním svojho súpera vôbec spokojný, ale jedným dychom dodal, že na celkový obraz nemala nehoda veľký vplyv. McLarenu v Miami chýbalo tempo a aj keď Landov monopost utŕžil pri nehode nejaké poškodenia, nemali na konečný výsledok zásadnejší vplyv.

„Brzdil trochu neskoro,“ povedal po pretekoch Norris vyčítavo. „Povedal by som však, že môj deň by to beztak príliš nezmenilo. Neviem, ako veľmi bolo auto poškodené, ale to nebol dôvod, prečo nám chýbalo tempo. Boli sme skrátka neuveriteľne pomalí.“

Súvisiace články