logo F1online.sk

Mercedes na rok 2024 nechystá revolúciu: Nikdy neroztrháte všetky svoje plány

Lewis Hamilton, Mercedes zozadu
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 5. 2023

Tím Mercedes v ostatnom týždni oficiálne potvrdil zmeny na technickom oddelení. Ku svojim každodenným povinnostiam vo Formule 1 sa vracia James Allison, ktorý sa bude po novom opäť venovať vývoju monopostu „na plný úväzok“. Žiadne obrovitánske zmeny však podľa jeho slov nemáme očakávať.

Bývalý hlavný technický riaditeľ James Allison si vymenil miesto s bývalým technickým riaditeľom Mikeom Elliottom. Obaja majú za úlohu naplno sa venovať vývoju monopostu Mercedesu a ničomu inému. Allison zanechal vývoj plachetníc aj ďalšie projekty. Po napohľad drobnej zmene má teraz tím svojich najlepších mužov na tých správnych miestach.

„Spočítali sme si to a dospeli k záveru, že dokážeme lepšie pokryť vymedzené teritórium, keď bude on plniť moju úlohu a ja jeho starú,“ povedal Allison novinárom v Baku. „Obaja máme určité schopnosti a niekoľko rokov sme to skúšali opačne. Po triezvej úvahe sme sa obaja zhodli, že po výmene našich pozícií budeme silnejší.“

Ani začiatok sezóny 2023 nevyšiel Mercedesu podľa predstáv. Tento tím kedysi pôsobil úplne neporaziteľne, ale ani v druhom roku po zmene technických pravidiel nedokáže stabilne bojovať o víťazstvá.

Okamžite po tejto personálnej zmene sa začalo povrávať, že Allison sa zameria na rok 2024, čo on sám nepotvrdil. „Táto otázka sa v tej či onej forme opakuje, ale – odpusťte mi – vychádza z určitého nepochopenia celkového fungovania našich tovární,“ hovorí Allison.

„Pracujú tam stovky a stovky ľudí. Na aute nepracuje jeden človek, tak to skrátka nefunguje. Každý človek priloží ruku k dielu a keď je všetko dobre nastavené a organizované, práca prebieha efektívnejšie. To isté by vám zrejme povedal aj veľký Adrian Newey,“ dodal.

Po ďalšom neúspešnom začiatku sezóny sa veľa hovorilo o zmene konceptu Mercedesu a čo by to vlastne znamenalo. Médiá tým dráždil aj Toto Wolff, ale faktom je, že zmena konceptu ešte neznamená rozšírenie bočníc. Aj v Mercedese zrejme pochopili, že po začatí druhého roku éry prísavného efektu je už príliš neskoro na návrat. Sám Allison dal novinárom jasne najavo, že Mercedes nebude začínať od nuly.

„Nemyslím si, že niekto z nás niekedy aspoň uvažoval o celoplošnej rekonštrukcii,“ prehlásil Allison. „Keď dôjde k zmene pravidiel, tak potom sa, samozrejme, musíte zmeniť spolu s nimi, ale základom inžinierstva je neustále opakovanie.“

„Naďalej budete využívať svoju platformu a vyberať cesty, ktoré vám umožnia posunúť sa dopredu čo najrýchlejšie. Takmer nikdy – vlastne nikdy – neroztrháte všetky svoje plány so slovami: ‚Nie, to stačilo, poďme to zmeniť a začať s niečím celkom odlišným‘,“ povedal Allison.

Súvisiace články